Przepis na paluszki solone

Organizując przyjęcie musimy zapewnić gościom napoje oraz jedzenie. Wśród wielu potraw niezwykle istotne są również przekąski. Najczęściej są to koreczki, krakersy. O wiele bardziej smaczne będą te przygotowane samodzielnie. Do jednych z najłatwiejszych w zrobieniu i najsmaczniejszych należą drożdżowe paluszki słone. Oto krótki poradnik jak je wykonać.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 ml gorącej wody

Oczywiście mąkę żytnią można zastąpić pszenną, jednak należy dodać jej trochę więcej niż pół szklanki, ponieważ jest lżejsza. Warto jednak zdecydować się na mąkę żytnią, ponieważ ona sprawi, iż paluszki solone będą bardziej chrupkie.

Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem można zacząć rozgrzewać piekarnik. Powinien on osiągnąć temperaturę wynoszącą 180 stopni C. Mąkę pszenną należy wymieszać z żytnią. Dodać do tego sól i proszek do pieczenia. Masło dodać do mieszanki. Wlać wodę i zagniatać, aż utworzy się odpowiednia masa, a ciasto stanie się gładkie.
Ciasto podzielić na kawałki wielkości, która nam odpowiada. Później wystarczy uformować wałki, przeciąć je, posypać solą. Piec przez 20- 30 minut do momentu aż się zarumienią.

Comments

comments

Dodaj komentarz