Jak zrobić nóż kuchenny – pasy bezkońcowe pomogą nadać szlif

Dobry nóż w kuchni to podstawa gotowania. Cięcie mięsa, warzyw i pieczywa wymaga ostrego noża szefa kuchni. Noże tego typu można kupić w sklepach jednak jakość tych tańszych pozostawia wiele do życzenia, a nie każdy może sobie pozwolić na zakup noża ze stali damasceńskiej. Rozwiązaniem może być zatem samodzielne wykonanie takiego noża.

Czego będziemy potrzebowali do wykonania noża kuchennego:

  • materiał na ostrze – stara piła do drewna, zarówno okrągła tarcza jak i ręczna piła będą odpowiednie,
  • kawałek drewna na okładziny, najlepiej dąb, jesion, jawor, orzech,
  • klej epoksydowy,
  • wiertarka,
  • szlifierka taśmowa,
  • pasy bezkońcowe,
  • szlifierka kątowa,
  • tarcze ścierne do cięcia metalu.

Rozpoczynamy od wymyślenia kształtu swojego noża na kartce papieru. Jeśli zdecydujemy się na jakiś kształt i rozmiar – przyklejamy nasz rysunek do tarczy lub ostrza piły ręcznej i wycinamy podążając stosunkowo blisko linii. Podczas wycinania samego ostrza warto poprosić drugą osobę o polewanie miejsca cięcia wodą, jest to konieczne aby uniknąć rozhartowania się materiału.

pasy bezkońcowe

Wycięty kształt noża to duży sukces, możemy zatem przejść do nadawania szlifu na szlifierce taśmowej. Ustawiamy ostrze poprzecznie do stołu, pod kilkustopniowym kątem względem poruszającej się taśmy. Szlif może być pełny lub niepełny, oznacza to, ze całe ostrze jest klinem bądź jedynie do połowy, jednej trzeciej itp. Pasy bezkońcowe znacznie przyspieszają proces szlifowania. Im pełniejszy szlif tym lepiej będzie przecinać grubsze kawałki. Przez cały czas należy zwracać uwagę na temperaturę ostrza i chłodzić je w miarę nagrzewania w wodzie. Pasy bezkońcowe występują w różnych granulacjach, zawsze przechodzimy od granulacji niższej do wyższej.

Po nadaniu szlifu oklejamy ostrze taśmą tak aby się nie skaleczyć i przystępujemy do zrobienia okładzin. Kładziemy nóż na desce i odrysowujemy kształt rękojeści. Powtarzamy tę czynność dwukrotnie i wycinamy oba kawałki drewna. Kolejnym krokiem jest przewiercenie otworów na piny zarówno w stali jak i w drewnie. Mieszamy klej epoksydowy, nakładamy na okładziny i przyciskamy do stali, piny można zrobić z mosiądzu, aluminium a nawet stali. Wklejamy piny i zaklepujemy końcówki. Po wyschnięciu kleju chwyt szlifujemy do odpowiedniego kształtu oraz zabezpieczamy olejem lnianym. Nóż ostrzy się jak każdy inny nóż stalowy – przy użyciu kamieni do ostrzenia.

Comments

comments

Dodaj komentarz