Wielu ludziom masło orzechowe kojarzy się głównie z kuchnią amerykańską. Pamiętam, jak w dzieciństwie zajadałam się tą pyszną masą, którą dostałam w prezencie własnie od ciotki z Ameryki. Wtedy był to niespotykany smakołyk, teraz nikogo nie dziwi jego obecność na półkach sklepowych. Czy warto po nie sięgać? Do czego je stosować? Czy jest zdrowe? Oto najważniejsze fakty dotyczące masła orzechowego.

 

 

Składniki odżywcze

Orzechy ziemne bądź jak kto woli arachidowe, są bogatym źródłem kwasów oleinowych. Odpowiedzialne są one za obniżanie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi, w efekcie zapobiegają miażdżycy i wszelkim chorobom układu krwionośnego.

W orzechach ziemnych znajduje się również białko roślinne, potas, witamina E, magnez oraz błonnik. Powszechnie wiadomo, że orzechy są najlepszym paliwem dla naszego mózgu, Dlatego szczególnie zaleca się spożywanie masła orzechowego przez dzieci w wieku szkolnym, kiedy ich mózg rozwija się szczególnie intensywnie. Masło orzechowe powinni jeść więc wszyscy (którzy nie są uczuleni na orzechy), a szczególnie wegetarianie, którzy powinni uzupełniać niedobór białka w diecie.

 

Co o maśle orzechowym sądzą specjaliści?

Według ekspertów żywieniowych zawarte w orzechach składniki odżywcze usprawniają funkcjonowanie całego organizmu, chronią przed chorobami układu krążenia oraz pomagają zwalczyć infekcje. Należy jednak pamiętać, aby wybierać tylko to masło, którego skład nie wynosi mniej niż 90% orzechów. Powinno się również unikać tych producentów, którzy do składu dodają cukier i spore ilości oleju.

 

Jak zrobić masło orzechowe w domu?

Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem zdrowego, pełnowartościowego masła orzechowego powinniśmy sami zrobić je w domu. Jego wykonanie jest bardzo proste, można śmiało wykorzystywać różne rodzaje orzechów, nie tylko ziemne. Najbardziej odżywczymi orzechami są migdały i orzechy włoskie. Do zrobienia masła wykorzystujemy ok. 200 g niesolonych orzechów. W pierwszej kolejności prażymy je przez ok. 10 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Orzechy będą lekko zarumienione. Następnie przekładamy je do malaksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Przygotowując masło orzechowe w domu mamy możliwość dokładać do jego składu różnych dodatków np. olej kokosowy, kakao, sezam, cynamon czy wiórki kokosowe. Urozmaicą one smak masła oraz dodadzą inne cenne składniki odżywcze.

 

Do czego można używać masła orzechowego?

Sprawdza się super jako dodatek do owsianki, można go również dodawać do owoców jako dip oraz do naleśników i kanapek lub po prostu jeść prosto ze słoiczka.

 

 

Skład wartości odżywczych w 100g masła orzechowego

  • białko 25,7 g,
  • tłuszcze 43,6 g (nasycone: 6.1 g, jednonienasycone: 22,9 g, wielonienasycone: 14,6 g),
  • węglowodany 12 g,
  • energia 595 kcal.

 

 

Na koniec należy dodać, że osoby często spożywające masło orzechowe wyprodukowane z orzeszków arachidowych powinny do swojej diety wprowadzić produkty uzupełniające niedobór kwasów omega-3. Orzechy ziemne bowiem zawierają w sobie dużo kwasów omega-6, a dla prawidłowego funkcjonowania organizmu proporcje obu kwasów powinny być zrównoważone. Spożywając masło z orzechów ziemnych, śmiało sięgajcie więc po tłuste ryby, siemię lniane oraz olej lniany.