Zielona kawa. Właściwości i zastosowanie

Każdego dnia hektolitry czarnej, parzonej kawy są wypijane przez miliony ludzi na całym świecie. Poprawia samopoczucie, pomaga się obudzić i dodaje energii. Wydawać się może, że czarna kawa nigdy nie zniknie z naszego menu, jednak mało kto wie, że coraz większą popularność zyskuje zielona siostra tradycyjnej kawy.

Zielona kawa to nic innego jak niepalone, dojrzałe ziarna dobrze znanej kawy. Palenie ziaren powoduje utratę kwasu chlorogenowego — niezwykłego składnika wspomagającego spalanie tkanki tłuszczowej i działa dobroczynnie na funkcjonowanie organizmu. Co więcej, zielona kawa zawiera o wiele mniej kofeiny niż ta palona.

 

Kwas chlorogenowy i kofeina — niezawodne składniki w walce z otyłością

Najnowsze badania wykazały, że zawarty w zielonej kawie kwas chlorogenowy i kofeina przyczyniają się do przyspieszenia przemiany materii. Kwas ten w połączeniu z kofeiną zmniejsza wchłanianie glukozy o prawie 7%, przez co zapobiega odkładaniu się jej w organizmie pod postacią tłuszczu. Kofeina, jak wiadomo, zmniejsza poczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego, ale również poprawia przemianę materii i pobudza organizm do działania. Należy jednak pamiętać, że picie samej zielonej kawy nie spowoduje spadku wagi ciała. Aby cieszyć się zadowalającymi efektami, koniecznie trzeba stosować odpowiednią dietę ubogą w tłuszcze oraz prowadzić aktywny tryb życia.

 

Zielona kawa w profilaktyce wielu groźnych chorób

Jak dowodzą najnowsze badania, kwas chlorogenowy wpływa również na zwiększenie produkcji przeciwciał odpowiedzialnych za odpornośc organizmu. Bierze również udział w produkcji żółci, przez co chroni wątrobę. Kolejny składnik zielonej kawy — kwas salicylowy — działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, natomiast kwas galusowy i gentyzynowy pomagają zwalczyć szkodliwe bakterie i wirusy. Zielona kawa może również działać antyrakowo. Dzięki polifenolom (przeciwutleniaczom) neutralizuje groźne dla organizmu wolne rodniki, metale ciężkie oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

Jak parzyć zieloną kawę?

Przepis na przygotowanie zielonej kawy jest bardzo prosty. Całe ziarna niepalonej kawy są niezwykle twarde, więc przed umieszczeniem w młynku zaleca się rozgniecenie ich na mniejsze kawałki za pomocą moździerza. Jedną porcję naparu przygotowujemy z 15 g zmielonych ziaren (ok. 2 czubate łyżeczki) zalanych 250 ml wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 min. Dietetycy zalecają, aby zieloną kawę spożywać ok. pół godziny przed posiłkiem. Smak zielonego specyfiku jest dosyć osobliwy z nutą goryczy i ziołowego aromatu. Można ją dowolnie przyprawiać, dodając cynamon, kardamon lub któryś z ze zdrowych zamienników cukru.

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

Cenne składniki zielonego napoju wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Pomagają pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej pobudzając metabolizm, dodaje energii oraz działa antyrakowo. Jest zdrową alternatywą dla napojów energetycznych. Warto więc wprowadzić do swojej codziennej diety ten jeszcze mało znany zielony napój.

Comments

comments

Dodaj komentarz