Przyprawy kuchni orientalnej – część 1.

Kraje Orientu od zawsze fascynowały Europejczyków swym bogactwem kolorów i smaków. Egzotyczne, dalekie krainy inspirowały poetów, pisarzy, i kucharzy. Intensywne smaki Orientu możemy wnieść do naszej kuchni dzięki stosowanym w tych krajach przyprawom. Oto trzy z nich, chętnie stosowane także w polskich domach.

Anyż

Owoce drzewa Badiana mają kształt gwiazdek, dzięki czemu są nie tylko wspaniałą, aromatyczną przyprawą, ale mogą stanowić też ozdobę dań. Ma lekko gorzkawy smak i stosowany jest do przyprawiania mięs, kompotów, słodkich wypieków oraz alkoholi. Od setek lat znane sa także jego właściwości lecznicze: stosowany jest na niestrawność, kaszel, ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze.

Curry

Popularna mieszanka przypraw, którą także w Polsce chętnie wykorzystuje się do przyprawiania podawanych z makaronem lub ryżem mięs. Podkreśla nie tylko smak, ale i nadaje potrawom charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Stosowane w kuchni orientalnej i indyjskiej curry jest mieszanką różnych przypraw: kolendry, kurkumy, chili, kopru włoskiego, kuminu i kozieradki.

Cynamon

Cynamon to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw na świecie. Jego zapachu nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Już odrobina cynamonu jest doskonale wyczuwalna w deserach, mięsach czy ryżu. Idealnie wręcz smak jabłek i gruszek. Ma działanie antyseptyczne, ułatwia trawienie i może być stosowany wspomagająco w chorobach górnych dróg oddechowych.

To tylko trzy z setek przypraw orientalnych. W kolejnych wpisach będziemy przybliżać następne przyprawy, podamy także przepis z ich zastosowaniem.

Comments

comments

Dodaj komentarz