Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają doskonały smak przyrządzanych dań. Dlatego też należy starannie je wybierać i dawkować. W kuchni doskonale sprawdzają się nie tylko przyprawy jednorodne, ale także mieszanki przypraw. Jedną z nich jest czubryca czerwona.

Skład mieszanki

Czubryca czerwona to mieszanka szczególnie popularna w krajach bałkańskich, gdzie szczodrze doprawia się nią dania przede wszystkim mięsne, ale doskonale wydobywa ona smak także z potraw przyrządzonych na bazie warzyw.

W skład mieszanki przypraw, jaką stanowi czubryca czerwona, wchodzą:

  • cząber – nazywany też czubrycą,
  • trzy rodzaje papryk: słodka, chilli, ostra – taka kompozycja nadaje mieszance słodkiego, a zarazem pikantnego smaku,
  • rozmaryn,
  • czosnek granulowany,
  • kozieradka – roślina ceniona nie tylko jako przyprawa, ale także w medycynie i kosmetologii,
  • pieprz czarny, sól.

Jak widać, poza podstawowymi przyprawami, jak pieprz i sól, mamy całe bogactwo smaków: pikantne nuty papryczek chilli przeplatają się z aromatycznym rozmarynem i wyrazistym czosnkiem.

Przeznaczenie

Takie bogactwo smaków i zapachów sprawia, że czubrycę czerwoną możemy stosować do przyprawiania:

  • dań mięsnych, szczególnie baraniny i jagnięciny,
  • dań z soczewicy i roślin strączkowych,
  • dań stworzonych na bazie pomidorów i papryki, czyli gulaszów, spaghetti, pizzy czy leczo,
  • serków, twarożków, past, jajek w majonezie.

Zaostrzy ona nasze potrawy i nada im nieco ziołowego aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wytrawnym smakoszom.