Na świecie istnieją tysiące przypraw. Przeciętny europejczyk ma w ciągu swego życia do czynienia z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami przypraw. To znaczy, że o większości z nich nigdy nie usłyszymy i nie będziemy mieli okazji spróbować ich smaku. Oto wybrane przyprawy świata.

Azja – skarbnica przypraw

To właśnie z Azji pochodzą najciekawsze przyprawy orientalne, takie jak;

– trawa cytrynowa – charakterystyczna przede wszystkim dla kuchni tajskiej. Ostatnio i Polacy chętnie używają jej w swojej kuchni. Nadaje potrawom świeżego, lekko cytrynowego smaku;

– krachai – zioło pochodzące z południowych Chin, zwane także chińskim imbirem. Używany powszechnie w kuchni tajskiej, kambodżańskiej i jawajskiej. Ma intensywny, korzenny smak z nutą lawendy;

– czarnuszka – większość z nas zna dobrze jej maleńkie, czarne ziarenka. To przyprawa stosowana głównie w Indiach do wypieku tzw. samosów. Ziarenka mają mocny, gorzkawy smak;

– kurkuma – pochodząca z rejonu Himalajów bliska kuzynka imbiru. Od wieków stosowana w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Jej aromat zawiera nuty imbiru i skórki pomarańczy, w smaku natomiast wyczuwalne są nuty pieprzu;

– cynamon – pochodzi z Cejlonu. Przyprawę pozyskuje się poprzez wysuszenie kory drzewa cynamonowca. Jego smak znany i ceniony jest na całym świecie, a sam cynamon jest dodatkiem nie tylko do wielu dań, ale także do perfum. Jego słodko – gorzki smak doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami.

Niektóre przyprawy orientalne są nam doskonale znane, inne – dopiero czekają na odkrycie.