Czy szybki obiad może być równocześnie zdrowy i smaczny? Zdecydowanie tak! Będziesz potrzebować jedynie wysokiej jakości składników, aromatycznych przypraw i oczywiście dobrych, sprawdzonych przepisów. Każdy zdrowy obiad powinien składać się z pełnej warzyw zupy i sałatki, kasz, gotowanych w wodzie lub na parze jarzyn. Znajdziecie w nich również mięso. Oto nasze proste przepisy na zdrowe obiady, które przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut. We wcześniejszym wpisie znajdziesz także propozycje zdrowych posiłków dla zapracowanych.

Zupa cebulowa

W czasie jesiennych i zimowych miesięcy sprawdzi się idealnie – jest niezwykle sycąca i bardzo rozgrzewająca. Cebula ma także właściwości lecznicze i świetnie radzi sobie z przeziębieniami oraz podnosi odporność. Oto lista składników:

  • cebula – 1 kg,
  • masło – ok. 2 łyżek,
  • białe wino wytrawne – ok. 150 ml  (jeśli zupę będziesz podawać dzieciom, pomiń ten składnik),
  • bulion warzywny – ok. 700 ml,
  • przyprawy – pieprz, tymianek, sól.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z roztopionym masłem i powoli smaż na małym ogniu. Cebula nie może się zrumienić, powinna się zeszklić. Jeśli zauważysz, że zaczyna brązowieć, podlej odrobiną gorącego bulionu. Smaż około 30 – 40 minut, a jeśli chcesz, aby była gęsta i kremowa, wrzuć do niej 2 duże, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy staną się miękkie, zblenduj całość, dodaj przyprawy i zalej resztą bulionu – wkrótce zupa będzie gotowa. Możesz dodać do niej bezglutenowe grzanki.

 

zupa cebulowa

Risotto z kurczakiem

Pyszne risotto z kurczakiem i warzywami nie wymaga od Ciebie wiele czasu – właściwie tyle, ile trwa ugotowanie woreczka ryżu. Zaczynamy – oto składniki, których potrzebujesz:

  • szklanka ryżu – zwykle używa się ryżu do risotto, ale jeśli chcesz, aby obiad był rzeczywiście zdrowy, użyj brązowego,
  • duża pierś kurczaka (opcjonalnie – indyka),
  • jedna duża cebula,
  • pokrojone w kostkę warzywa – marchew, czerwona papryka, różyczki brokuła oraz groszek zielony i kukurydza,
  • bulion warzywny,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy – sól, pieprz, oregano, papryka czerwona słodka, curry, czosnek,
  • kilka łyżek tłuszczu, np. masła klarowanego lub rafinowanego oleju ryżowego.

Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w mieszance przypraw i podsmaż lekko na tłuszczu, a następnie zalej ok. 300 ml bulionu duś przez ok. 15 minut. W tym czasie podsmaż delikatnie cebulę z ryżem, zalej bulionem i dodaj warzywa oraz mięso – duś przez około 20 minut aż ryż stanie się miękki. Twoje risotto z kurczakiem jest gotowe – na koniec posyp je posiekanymi listkami natki pietruszki.

Risotto z kurczakiem

Kotleciki na bazie kaszy gryczanej

Zdrowy, szybki obiad to również kasza gryczana – pełna wspaniałych wartości odżywczych i błonnika pokarmowego. To kotlety wegetariańskie idealne dla dzieci, którym trudno jest rozstać się z mięsem – są smaczne, miękkie i delikatne, a także tanie i naprawdę łatwe do przygotowania. Oto przepis:

  • jedna szklanka kaszy gryczanej naturalnej,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz, Twoje ulubione przyprawy.

Kaszę ugotuj z odrobiną soli, jak zawsze. Kiedy trochę przestygnie, zblenduj ją i dodaj jajko, podsmażoną lekko cebulę, przyprawy, 1 łyżkę mąki i pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj i podziel na małe porcje, z których wykonasz poszczególne kotleciki. Każdej porcji nadaj kształt kuleczki i spłaszcz ją, a następnie obtocz w mące i smaż na złoty kolor na oleju ryżowym lub maśle klarowanym. Podawaj w towarzystwie sałatki, dodatkiem może być np. dietetyczna sałatka z kaszą gryczaną – zobacz przepis.

Placki z dyni

Jesień to czas na dynię – idealnie nadaje się ona do zup, zapiekanek, na kluski i sok. Ale my dziś podamy przepis na szybki obiad składający się z ulubionego dania wielu z nas – placków. Tym razem będą to placki dyniowe, świetne na chłodne, deszczowe dni. Przepis przedstawia się następująco – przygotuj:

  • 4 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach,
  • 2 jajka,
  • mąka jaglana, ryżowa lub orkiszowa – 1 szklanka,
  • przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, połącz ze sobą wszystkie składniki i łyżką wykładaj na mocno rozgrzany tłuszcz, smaż na złocisty kolor. Podawaj ze śmietaną.

placki z dyni

Naleśniki

Przepisy na naleśniki zwykle zawierają mąkę pszenną i mleko. My jednak przygotowaliśmy równie prosty i pyszny, ale zdrowszy wariant. Teraz możesz podawać je dzieciom na obiad bez wyrzutów sumienia. Oto przepis:

  • mleko kokosowe lub migdałowe – 1 szklanka,
  • woda mineralna gazowana – 1 szklanka,
  • 1 jajko,
  • cukier trzcinowy lub miód – do smaku,
  • mąka jaglana – tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję,
  • szczypta soli i odrobina wanilii lub cynamonu,
  • bita śmietana z mleka kokosowego,
  • świeże owoce.

naleśniki z jagodami

W przypadku naleśników nie ma wiele do tłumaczenia – wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. Bitą śmietanę zrobisz w mikserze w czasie smażenia. Nakładaj ją na lekko ostudzone placuszki i udekoruj owocami. Taki obiad pokochają Twoje dzieci.

Sprawdź również propozycję kulinarnych eksperymentów w kuchni, podesłanych przez czytelniczkę. 🙂

Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić szybki obiad z kurczakiem, warzywami, czy jego głównym bohaterem będzie kasza – może być on zdrowy. Smaku dodadzą mu wysokiej jakości przyprawy.

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *