Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają doskonały smak przyrządzanych dań. Dlatego też należy starannie je wybierać i dawkować. W kuchni doskonale sprawdzają się nie tylko przyprawy jednorodne, ale także mieszanki przypraw. Jedną z nich jest czubryca czerwona.
Skład mieszanki
Czubryca czerwona to mieszanka szczególnie popularna w krajach bałkańskich, gdzie szczodrze doprawia się nią dania przede wszystkim mięsne, ale doskonale wydobywa ona smak także z potraw przyrządzonych na bazie warzyw.
W skład mieszanki przypraw, jaką stanowi czubryca czerwona, wchodzą:
- cząber – nazywany też czubrycą,
- trzy rodzaje papryk: słodka, chilli, ostra – taka kompozycja nadaje mieszance słodkiego, a zarazem pikantnego smaku,
- rozmaryn,
- czosnek granulowany,
- kozieradka – roślina ceniona nie tylko jako przyprawa, ale także w medycynie i kosmetologii,
- pieprz czarny, sól.
Jak widać, poza podstawowymi przyprawami, jak pieprz i sól, mamy całe bogactwo smaków: pikantne nuty papryczek chilli przeplatają się z aromatycznym rozmarynem i wyrazistym czosnkiem.
Przeznaczenie
Takie bogactwo smaków i zapachów sprawia, że czubrycę czerwoną możemy stosować do przyprawiania:
- dań mięsnych, szczególnie baraniny i jagnięciny,
- dań z soczewicy i roślin strączkowych,
- dań stworzonych na bazie pomidorów i papryki, czyli gulaszów, spaghetti, pizzy czy leczo,
- serków, twarożków, past, jajek w majonezie.
Zaostrzy ona nasze potrawy i nada im nieco ziołowego aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wytrawnym smakoszom.