Czarnuszka to niezbyt jeszcze popularna przyprawa, której intensywny smak jedni uwielbiają, a inni – nie znoszą. Jej maleńkie ziarenka w kształcie piramidek są czarne i gładkie, a w swym wnętrzu skrywają niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Mają też leczniczą moc.
Ziarna czarnuszki w kuchni
Zapach i smak czarnuszki określa się jako ostry, intensywny, nieco pieprzny. Wyczuć można w nim także nutę kminku. Świetnie sprawdza się jako substytut czarnego pieprzu. Najlepiej podkreśla smak domowego pieczywa: chleba, bułeczek, wytrawnych ciasteczek. Pysznie smakuje w cieście pizzy warzywnej.
Skład czarnuszki
Jednak tym, co wyróżnia ziarenka czarnuszki na tle innych przypraw, jest jej niesamowity wręcz skład i działanie lecznicze. Zacznijmy od tymochinonu – związek, który zapobiega alergiom pokarmowym. Indukuje on także zaprogramowaną śmierć komórek, ma więc działanie przeciwnowotworowe. Inne cenne składniki czarnuszki to:
- fosfolipidy i fitosterole,
- białka i węglowodany,
- alkaloidy,
- olejki eteryczne,
- witaminy i związki mineralne.
Oddziaływanie na organizm
Skład czarnuszki sprawia, że możemy z powodzeniem stosować ją w zapobieganiu i leczeniu różnych problemów zdrowotnych:
- ma działanie antyhistaminowe – poprawia samopoczucie alergików,
- wzmacnia układ odpornościowy i reguluje jego aktywność,
- wzmaga produkcję erytrocytów i podnosi poziom hemoglobiny – jest więc lekiem na anemię,
- wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- usuwa pasożyty takie jak tasiemiec, przywra, owsiki, włosień kręty i blastocysta,
- obniża ciśnienie krwi,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- ma pozytywny wpływ na żołądek – zapobiega wrzodom,
- chroni przed promieniowaniem, jest więc niezastąpiona dla osób poddawanych radioterapii w chorobie nowotworowej,
- leczy zmiany skórne takie jak trądzik, wysypki, grzybice i zakażenia bakteryjne. Pomaga także opanować atopowe zapalenia skóry i łuszczycę,
- reguluje poziom cukru we krwi, chroni i leczy trzustkę – polecana jest więc cukrzykom,
- wykazuje działanie przeciwlękowe, przeciwdepresyjne i uspokajające,
- przyspiesza gojenie się ran.
To tylko niektóre z wielu niezwykłych właściwości oleju z czarnuszki. Wiedzieli o nich już ludzie starożytni, chętnie wykorzystując ją w medycynie. My także możemy korzystać z nich, by zapewnić sobie zdrowie.