Korzystny wpływ ryb na ludzki organizm jest powszechnie znany. Powinny być więc stałym elementem diety każdego człowieka. Pomagają zachować doskonałą kondycję dlatego lekarze i dietetycy zalecają spożywać minimum 100 g ryb dwa razy w tygodniu. Wartość odżywcza ich białka jest porównywalna z białkiem zwierzęcym. Ludzki organizm przyswaja go w 97 procentach, ale niestety nie ma możliwości magazynowania, więc powinno być ono codziennie spożywane.
Częste i systematyczne jedzenie ryb zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i arytmii serca. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, przez co działa korzystnie na nasz układ krwionośny. Składniki odżywcze występujące w rybach wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację oraz dostarczają mózgowi cennych składników budulcowych i zwiększają ilość substancji szarej w korze mózgowej. Dlatego jedzenie ryb szczególnie poleca się dzieciom, których mózg rozwija się intensywnie.
To tylko nieliczne przykłady zbawiennego wpływu ryb na nasz organizm. Jedno jest pewne, ryby to samo zdrowie. Warto więc nauczyć się je odpowiednio przyrządzić tak, aby stanowiły pyszny element naszej diety.
Podczas przygotowywania posiłków z ryb najlepiej sprawdzą się naturalne, tradycyjne przyprawy. Szczerze przestrzegam przed korzystaniem z gotowych mieszanek przypraw. Często zawierają one szkodliwe składniki konserwujące. Korzystanie z naturalnych przypraw daje nam pewność, że nasza potrawa będzie w stu procentach zdrowa i aromatyczna.
Oto zestawienie najlepszych przypraw, które potrafią przemienić każdą rybę w iście królewskie danie.
Czosnek
Powinien znajdować się na pierwszym miejscu w zestawieniu przypraw w każdym polskim domu. Jest bardzo uniwersalną przyprawą, doskonale podkreśla smak pieczonej ryby. Sprawdza się idealnie podczas przyrządzania aromatycznych i delikatnie ostrych sosów do ryb.
Gorczyca
Jest idealną przyprawą do dań z gotowanych ryb. Działa pobudzająco na apetyt i dodaje wyrazistości delikatnym daniom.
Pietruszka
Doskonale komponuje się z rybami grillowanymi, pieczonymi i duszonymi, wzbogacając ich smak o aromatyczne olejki eteryczne. Natkę pietruszki najlepiej dodawać pod koniec przyrządzania, dzięki temu jej aromat będzie mocno wyczuwalny.
Cząber
Jest to bardzo aromatyczna przyprawa, która dodaje pieprzową ostrość rybnym potrawom. Najlepiej sprawdza się w zupach rybnych. Należy pamiętać, aby cząber dodawać zawsze pod koniec procesu przyrządzania, ponieważ poddawany dłuższej obróbce cieplnej staje się gorzki.
Fenkuł
Tłuste i wędzone ryby doskonale czują się w towarzystwie tej ciekawej przyprawy. Lekki anyżkowy smak kopru włoskiego idealnie łączy się z aromatem ryby.
Rozmaryn
Nie tylko nadaje rybom aromatu, ale przede wszystkim pobudza jelita do lepszej pracy. Dlatego sprawdza się w przyrządzaniu tłustych ryb.
Cytryna
Doskonale podkreśla smak ryby, sprawia, że ryba zachowuje delikatność oraz chroni jej strukturę przed rozpadem podczas obróbki cieplnej.
Niestety w diecie polaków wciąż jest za mało dań rybnych. Na polskich stołach stale królują dania mięsne, często bardzo tłuste i ciężkostrawne. Ryby oprócz tego, że doskonale smakują również świetnie wpływają na zdrowie człowieka. Najzdrowszymi rybami są karpie, dorsze, pstrągi i mintaje. Aby wzmocnić ich pozytywny wpływ na ludzki organizm powinny być dobrze przyrządzone i odpowiednio doprawione.