Oceń przepis!

Ciasteczka imbirowe to idealna propozycja dla miłośników korzennych smaków i aromatycznych przyjemności! Takie przysmaki zrobić można samodzielnie, a przepis jest prosty i szybki do wykonania. Efekt końcowy i smak z pewnością zachwyci niejedną osobę, która spróbuje tych pysznych ciasteczek!

Pyszne ciasteczka imbirowe

Jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować ten pyszny, aromatyczny deser, dobrze trafiłeś. Poniżej przedstawiamy prosty, a zarazem szybki przepis, z którym poradzi sobie większość osób! Dzięki niemu przygotujesz pyszne ciastka dla siebie i bliskich!

Kilka ciekawostek

Na początek jednak trochę informacji. Otóż ciastka imbirowe mają dosyć długą historię i pochodzą z Chin. Tam, od wieków łączone były z mitologią i kulturą. Pierwsze wzmianki na temat tych pysznych ciastek pochodzą aż z VII wieku! W tamtych czasach imbir uważany był za bardzo cenny, a zarazem egzotyczny składnik. W Chinach doceniany on był m.in. za smak i aromat. Dlatego zaczęto go wykorzystywać w kuchni, dodając go do wypieków. Tak  właśnie wyglądała historia ciastek imbirowych!

Na zachodzie popularność tego smakołyku zaczęła wzrastać około XVII wieku za sprawą europejskich handlarzy i przywożonego przez z nich z Azji — imbiru. Następnie ciasteczka te stały się szczególnie popularne w Anglii, po czym stopniowo rozprzestrzeniały się po innych krajach europejskich, a także zagościły w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie ciasteczka te są popularne na całym świecie, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Ciasteczka korzenne

Składniki

Odpowiednie proporcje składników są bardzo ważne. Poniżej lista składników.

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła (najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej),
  • 150 g brązowego cukru,
  • jajko,
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie może być syrop klonowy).

Świąteczna wersja ciastek korzennych

Przygotowanie ciasteczek imbirowych — gładkie ciasto jest bardzo ważne

Proces przygotowania składa się z kilku kroków i jest całkiem prosty. Poniżej przedstawiamy wszystkie z nich.

  1. Weź miskę i wymieszaj w niej suche składniki — mąkę, sodę oczyszczoną, mielony imbir, mielony cynamon, mielone goździki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. Weź drugą miskę — włóż do niej masło (pamiętaj, aby masło było w temperaturze pokojowej), dodaj brązowy cukier i ucieraj całość do otrzymania gładkiej masy (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone).
  3. W następnym kroku dodaj jajko i miód do przygotowanej masy z masła i cukru. Całość dokładnie mieszaj, do ponownego otrzymania gładkiej masy.
  4. Czas na dodanie suchych składników do mokrych. Dodawaj stopniowo do przygotowanej wcześniej masy suche składniki. Ciasto wyrabiaj do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
  5. Przygotowane ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na około dwie godziny. Przełoży się to na bardziej zwartą konsystencję ciasta, a co za tym idzie możliwość podzielenia go i łatwiejszego uformowania ciastek.
  6. Kiedy wyjmiesz ciasto z lodówki, nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto wyjmij z folii. Podziel ciasto na mniejsze kawałki, a następnie rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Ciasteczka imbirowe wycinać można nożem, bądź użyć do tego celu specjalnych foremek, np. w różnych kształtach.
  8. Przygotowane ciastka imbirowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że pomiędzy nimi należy zostawić niewielkie odstępy, gdyż ciasteczka podczas wypieku urosną i mogą się ze sobą skleić.
  9. Ciasteczka imbirowe na blaszce wstaw do piekarnika i piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Zazwyczaj wystarczy 10-12 minut.
  10. Kiedy wyjmiesz ciastka imbirowe z piekarnika po upieczeniu, pozostaw je do ostudzenia na blaszce. Kiedy będą chłodniejsze, zdejmij je z blaszki i zostaw jeszcze na kilka chwil, aby całkowicie się schłodziły. Gotowe!

Ciasteczka imbirowe można dowolnie dekorować. Idealnie sprawdza się polewa czekoladowa, lukier, czy różnego rodzaju posypki. Taki smakołyk świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do herbaty lub kawy, czy jako przekąska!

Podsumowanie

Jak widać, przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste, a i składniki nie należą do specjalnie wyszukanych, zatem bez trudu uda się upiec takie ciastka w domu! Spróbuj swoich sił już teraz i przygotuj ciastka imbirowe!