Oceń przepis!

Jednym z pysznych dań, polecanych szczególnie w upalne dni jest chłodnik. Jak sama nazwa wskazuje, zupa ta podawana jest na zimno i może występować pod różnymi postaciami.

Jeżeli zatem szukasz pysznej potrawy na letnie dni, która dodatkowo jest lekkostrawna i zasmakuje wszystkim, koniecznie przeczytaj ten poradnik! Przedstawiamy w nim 5 pomysłów na chłodnik!

Czym jest chłodnik

Zupa ta, może zawierać w sobie wiele dodatków. Powinna być podawana poniżej temperatury pokojowej. Zwykle idealną temperaturą podania dla chłodnika jest około 14 stopni. Chłodnik jest popularny w wielu krajach. Nie jedna kuchnia narodowa posiada w swojej historii różne wersje chłodnika, te występują tam pod rozmaitymi nazwami, np. w Hiszpanii, jako Gazpacho, lub w Turcji, jako Cacik. Chłodnik nie musi być przygotowany z warzyw, popularną odmianą jest też chłodnik owocowy.

Chłodnik — przepisy

Z racji nadchodzącego lata, warto przyswoić sobie nieco pomysłów na pyszne dania, które nadadzą się na ten okres. Dlatego poniżej przedstawiamy 5 przepisów na pyszne chłodniki różnego rodzaju.

Chłodnik litewski

W Polsce jest to niepodważalnie najpopularniejsza odmiana chłodnika. Okazuje się, że jej przygotowanie jest całkiem proste i zawiera się jedynie do kilku kroków.

Składniki:

  • botwina – 2 pęczki,
  • ogórek – 2 sztuki,
  • rzodkiewka – 1 pęczek,
  • bulion warzywny – 2 szklanki,
  • maślanka 1% – 400 ml,
  • sok z cytryny – 3 łyżki,
  • jajka,
  • jogurt grecki 0% – 400 ml.

Podane składniki wystarczą na chłodnik litewski w około 6 porcjach.

Przygotowanie — wykorzystaj posiekaną botwinkę i inne składniki

Najpierw botwinę należy opłukać i posiekać na drobno. Następnie do garnka wlewany bulion i zagotowujemy go na małym ogniu. Do bulionu dodajemy botwinę i całość gotujemy około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy botwina zmiękła, jeżeli tak, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Do wywaru dodajemy rzodkiewkę i ogórka — składniki muszą być starte. Kolejno dodajemy kefir, jogurt naturalny i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy można dodać jajka ugotowane na twardo. W taki oto prosty sposób chłodnik litewski jest gotowy!

Chłodnik z buraka

Chłodnik z buraka

Jest to kolejna popularna propozycja. Zupa taka jest niesamowicie zdrowa i pożywna, ponadto charakteryzuje się pięknym kolorem!

Składniki:

  • czerwone buraki — około 40o g,
  • ziemniaki — około 300 g,
  • ząbek czosnku — opcjonalnie może być więcej
  • oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny – 125 ml,
  • jogurt grecki 0% – 600 ml.

Przygotowanie — wykorzystaj liście botwinki do dekoracji

Pierwszym krokiem jest umycie warzyw i ich osuszenie. Kolejno smarujemy je oliwą z oliwek, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 60 minut.

Po tym czasie, warzywa wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy i ostudzamy. Następnie kroimy na kawałki (mogą być większe).

Pokrojone warzywa blendujemy, lub zgniatamy widelcem, dodając jogurt grecki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy lub mieszamy dalej, aż uda się osiągnąć gładką masę.

Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Dla dekoracji użyć można liści botwiny, lub udekorować zupę młodymi ziemniakami, jogurtem naturalnym, czy skórką z buraka. Gotowe!

Chłodnik ogórkowy

Latem jest on równie popularny co chłodnik litewski, lub chłodnik z botwiny. Ogórki są warzywami, które lubi praktycznie każdy. W lecie są świetnym i świeżym uzupełnieniem wielu dań. Dlatego zatem sprawdźmy, jak przygotować z nich chłodnik ogórkowy!

Składniki:

  • ogórki — około 6 sztuk,
  • ząbek czosnku — może być kilka
  • koperek – 50 g,
  • kefir – 500 ml,
  • jajko ugotowane na twardo — kilka sztuk.

Przygotowanie — wykorzystaj zsiadłe mleko lub kefir i świeże warzywa

Przygotowanie zaczynamy od umycia ogórków. Kolejno ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Warzywa przekładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem.

Koperek posiekaj na drobno i również dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj zsiadłe mleko, lub opcjonalnie jogurt naturalny i całość dokładnie wymieszaj. Danie udekorować można ugotowanym jajkiem na twardo, ogórkami, koperkiem i nie tylko! Prosty i szybki chłodnik ogórkowy jest gotowy!

Ogórki

Chłodnik z awokado

Jest to nietypowa propozycja, która zaskoczy nie jedną osobę. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne i podobne do pozostałych chłodników.

Składniki:

  • awokado – 4 sztuki,
  • ogórek — około 3 sztuki,
  • cebula — połowa średniej główki,
  • koperek — pęczek,
  • łosoś wędzony — około 2 filety,
  • śmietana kremówka 30% – 4 łyżki stołowe,
  • sok z połowy średniej cytryny.

Przygotowanie — opcjonalnie przygotuj danie na bazie jogurtu naturalnego

Zaczynamy od obrania awokado ze skórki. Wydrążamy także z niego pestkę. Następnie obrane awokado blendujemy, dodając przy tym ogórki i sok z cytryny. Miksujemy do czasu, aż będzie można zaobserwować gładką masę. Dodajemy cebulę i miksujemy ponownie. Chłodnik przekładamy do miseczek, dekorujemy koperkiem i gotowe!

Botwina

Chłodnik z botwiny

Ten rodzaj chłodnika i litewski chłodnik są bardzo do siebie podobne, aczkolwiek znajdzie się kilka różnić. Jest to także świetna propozycja pożywnej zupy na lato.

Składniki:

  • jogurt naturalny – 300 ml,
  • młode buraczki – 2 sztuki
  • kefir – 250 ml,
  • botwinka — około 250 g,
  • rzodkiewka — pęczek,
  • ogórek,
  • jajko ugotowane – 3 sztuki,
  • koperek — dla dekoracji.

Przygotowanie — buraczki to podstawa, ale nie zapomnij o zsiadłym mleku

Rozpoczynamy od umycia wszystkich warzyw. Kolejno kroimy botwinkę w paski, a buraczki, ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach — opcjonalnie można je pokroić na mniejsze kawałki, np. w drobną kostkę.

Koperek siekamy na drobno. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i zalewamy jogurtem oraz kefirem. Całość wymieszaj. Udekoruj posiekanym koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. W taki oto prosty sposób dowiedzieliśmy się jak zrobić chłodnik, który będzie nadawał się na szybki obiad!

Podsumowanie

Chłodnik pod każdą postacią to opcja na pyszny, pożywny, zdrowy i przede wszystkim szybki obiad — idealny na lato. Wypróbuj wielu rodzajów chłodników i wybierz swój ulubiony!