Jak zrobić fajitas z kurczakiem?

Zastanawiając się co przygotować na przekąskę, lub szybki obiad, warto rozważyć przygotowanie dań pochodzących z kuchni meksykańskiej, gdzie znajdziemy wiele ciekawych przepisów jak np. fajitas z kurczakiem.

W tym poradniku znajdziesz przepis na to danie, zatem przeczytaj go już teraz i przygotuj fajitas z kurczakiem w domu!

Czym jest fajita

Danie to wywodzi się z meksyku i bazuje na grillowanym, lub smażonym kurczaku, jak i tortilli. Nie można też zapomnieć o wielu innych dodatkach. Dawniej, potrawę przygotowywało się jedynie z mięsa wołowego, jednak obecnie popularną odmianą są te z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny, a nawet krewetek.

Ciekawostką może być fakt, że nazwa „Fajita” wywodzi się z hiszpańskiego, a konkretnie od słowa „faja”, które oznacza obręcz, lub pas. Nazwę „Fajita” zaczęto stosować dopiero w 1971 roku.

Co ciekawe, potrawę tą bez trudu można przygotować w domowym zaciszu. W tym celu, poniżej przedstawiamy przepis, z którego można skorzystać!

Fajitas na patelni

Fajitas z kurczakiem

Do przygotowania danej potrawy będziemy potrzebować kilku niezbędnych składników. Nasz przepis będzie dotyczył fajitas z kurczakiem oraz dodatkiem warzyw. Sprawdź!

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka (bez skóry),
  • 0,25 ml wody,
  • ząbek czosnku — można wykorzystać suszony czosnek),
  • olej, lub inny tłuszcz do smażenia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • kolendra,
  • kmin rzymski,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z limonki,
  • świeża kolendra (opcjonalnie suszona),
  • placki tortilli — przepis jest na około 4-6 fajitas

Przygotowanie — wykorzystaj zamarynowane paski kurczaka

Wykonanie fajitas zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Również na początku przygotowujemy marynatę. Następnie oczyszczonego kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski i zalewamy wodą.

W tym samym naczyniu mieszamy kolendrę, kmin, sól. Całość doprawiamy także świeżo zmielonym pieprzem. Należy dodać również rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, jak i sok z limonki. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na jakiś czas — minimum 1 godzinę.

Smażone kawałki kurczaka z dodatkami

Podczas oczekiwania na zamarynowanie mięsa, kroimy warzywa w drobne paski. Papryki możemy serwować solo, bądź ze wspomnianą cebulą. Można użyć także wędzonej papryki, która doda ciekawego smaku, jak również słodką paprykę z dodatkiem chilli.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy paprykę oraz cebulę. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Warzywa smażymy do momentu, aż będą miękkie — zazwyczaj wystarczy około 8-10 minut. Podczas smażenia całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe warzywa, przekładamy na talerz. 

Na patelni z warzyw smażymy kawałki zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso będzie miało złoty kolor, oznacza to, że jest gotowe. Pod koniec smażenia mięsa, wsypujemy ponownie warzywa w celu ich podgrzania.

Wykorzystaj tortillę

Kolejny etap polega na przełożeniu mięsa i warzyw na tortillę. Kiedy porcja znajdzie się na placku — należy go zawinąć. Fajitas ma wyglądać jak popularne wrapy. Danie gotowe!

Fajitas z kurczakiem poleca się podawać z dipami. Idealnym będzie salsa pomidorowa, lub inne dipy pomidorowe innego rodzaju. Jako dodatek można wykorzystać też tarty ser. Fajitas można również urozmaicić kwaśną śmietaną, a nawet jeść z dodatkiem frytek.

Fajitas z dodatkami

Podsumowanie

Fajitas z kurczakiem, czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej zasmakuje na pewno wielu osobom. Przygotowanie go w domu nie powinno stanowić problemu, zatem wypróbuj podany przepis już teraz!