Jak zrobić fajitas z kurczakiem?
Zastanawiając się co przygotować na przekąskę, lub szybki obiad, warto rozważyć przygotowanie dań pochodzących z kuchni meksykańskiej, gdzie znajdziemy wiele ciekawych przepisów jak np. fajitas z kurczakiem.
W tym poradniku znajdziesz przepis na to danie, zatem przeczytaj go już teraz i przygotuj fajitas z kurczakiem w domu!
Czym jest fajita
Danie to wywodzi się z meksyku i bazuje na grillowanym, lub smażonym kurczaku, jak i tortilli. Nie można też zapomnieć o wielu innych dodatkach. Dawniej, potrawę przygotowywało się jedynie z mięsa wołowego, jednak obecnie popularną odmianą są te z wykorzystaniem kurczaka, wieprzowiny, a nawet krewetek.
Ciekawostką może być fakt, że nazwa „Fajita” wywodzi się z hiszpańskiego, a konkretnie od słowa „faja”, które oznacza obręcz, lub pas. Nazwę „Fajita” zaczęto stosować dopiero w 1971 roku.
Co ciekawe, potrawę tą bez trudu można przygotować w domowym zaciszu. W tym celu, poniżej przedstawiamy przepis, z którego można skorzystać!
Fajitas z kurczakiem
Do przygotowania danej potrawy będziemy potrzebować kilku niezbędnych składników. Nasz przepis będzie dotyczył fajitas z kurczakiem oraz dodatkiem warzyw. Sprawdź!
Składniki:
- duża pierś z kurczaka (bez skóry),
- 0,25 ml wody,
- ząbek czosnku — można wykorzystać suszony czosnek),
- olej, lub inny tłuszcz do smażenia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula średniej wielkości,
- kolendra,
- kmin rzymski,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- sok z limonki,
- świeża kolendra (opcjonalnie suszona),
- placki tortilli — przepis jest na około 4-6 fajitas
Przygotowanie — wykorzystaj zamarynowane paski kurczaka
Wykonanie fajitas zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Również na początku przygotowujemy marynatę. Następnie oczyszczonego kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski i zalewamy wodą.
W tym samym naczyniu mieszamy kolendrę, kmin, sól. Całość doprawiamy także świeżo zmielonym pieprzem. Należy dodać również rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, jak i sok z limonki. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na jakiś czas — minimum 1 godzinę.
Smażone kawałki kurczaka z dodatkami
Podczas oczekiwania na zamarynowanie mięsa, kroimy warzywa w drobne paski. Papryki możemy serwować solo, bądź ze wspomnianą cebulą. Można użyć także wędzonej papryki, która doda ciekawego smaku, jak również słodką paprykę z dodatkiem chilli.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy paprykę oraz cebulę. Całość doprawiamy posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Warzywa smażymy do momentu, aż będą miękkie — zazwyczaj wystarczy około 8-10 minut. Podczas smażenia całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe warzywa, przekładamy na talerz.
Na patelni z warzyw smażymy kawałki zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso będzie miało złoty kolor, oznacza to, że jest gotowe. Pod koniec smażenia mięsa, wsypujemy ponownie warzywa w celu ich podgrzania.
Wykorzystaj tortillę
Kolejny etap polega na przełożeniu mięsa i warzyw na tortillę. Kiedy porcja znajdzie się na placku — należy go zawinąć. Fajitas ma wyglądać jak popularne wrapy. Danie gotowe!
Fajitas z kurczakiem poleca się podawać z dipami. Idealnym będzie salsa pomidorowa, lub inne dipy pomidorowe innego rodzaju. Jako dodatek można wykorzystać też tarty ser. Fajitas można również urozmaicić kwaśną śmietaną, a nawet jeść z dodatkiem frytek.
Podsumowanie
Fajitas z kurczakiem, czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej zasmakuje na pewno wielu osobom. Przygotowanie go w domu nie powinno stanowić problemu, zatem wypróbuj podany przepis już teraz!