Jedzenie przekąsek jest uzupełnieniem diety. Aktualnie daną czynność nazywa się popularnie poprzez Snacking. Należy jednak wiedzieć, że zdecydowanie lepiej sięgać po zdrowe przekąski, tym bardziej dietetyczne i te przygotowywane w domu.

Dlatego też warto przeczytać ten poradnik — znaleźć w nim można m.in. kilka ciekawych przepisów na zdrowe przekąski, które wszystkich zaskoczą!

Kilka słów na temat zdrowych przekąsek

Przyjmuje się, że powinniśmy spożywać 5 posiłków w ciągu dnia. Wliczają się w to oczywiście trzy główne, czyli śniadanie, obiad i kolacja. Niestety często przez natłok obowiązków, wiele osób rezygnuje z regularnego spożywania posiłków i sięga po przekąski. Udowodniono nawet, że wśród dzieci i młodzieży, przekąski są obowiązkową pozycją w jadłospisie.

Niestety bardzo często sięgamy po niezdrowe produkty w formie przekąsek. Te mają w sobie ogromne ilości soli, niezdrowego tłuszczu, czy cukru. Takie produkty zdecydowanie źle wpływają na nasze zdrowie, dlatego jak najszybciej warto zastąpić je innymi, znacznie zdrowszymi przekąskami.

Przepisy przedstawione w tym poradniku świetnie będą nadawały się jako zdrowe uzupełnienie diety, jako posiłki przedtreningowe, czy na imprezę, a nawet na wieczór filmowy. Każdy zainteresowany powinien znaleźć coś dla siebie!

Kanapki z serem i figą

 

Pomysły na słone przekąski i nie tylko, które zapewniają uczucie sytości

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na różnego rodzaju zdrowe, dietetyczne przekąski. Warto je wypróbować, tym bardziej że ich przygotowanie wcale nie będzie sprawiało dużych trudności!

Terrina z łososia — pomysł na zdrową przekąskę

Jest to bardzo dobry pomysł na smakowitą, zdrową i elegancką przekąskę, która będzie pasowała na wiele okazji. Serwuje się ją na zimno i bardzo dobrze smakuje z pieczywem.

Składniki:

  • 500 g wędzonego łososia,
  • serek kanapkowy z czosnkiem,
  • ogórek,
  • cytryna

Przygotowanie rozpoczynamy od umycia i sparzenia cytryny. Następnie ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Kolejno formę keksówkę zwilżamy wodą i wypełniamy ją folią spożywczą. Wykładamy około 1/3 łososia, tak by ten wystawał nieco poza krawędzie formy.

Resztę łososia umieszczamy w misce, łącznie z serkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku i dokładnie blendujemy. Ogórka myjemy i kroimy w cienkie, długie plasterki.

Czas, aby do formy wyłożyć około 1/3 przygotowanej masy. Wierzch przykrywamy plastrami ogórka, po czym ponownie nakładamy masę. Fragmenty łososia i folii, które wystają poza formę, zawijamy na wierzch masy.

Warto zaopatrzyć się w karton na kształt formy i przykryć nim masę, po czym delikatnie docisnąć ją np. za pomocą puszki z żywnością i przełożyć do lodówki na noc.

Kolejnego dnia, zdejmujemy obciążenie i karton, przekładamy danie na talerz, usuwamy folię i gotowe!

Chipsy domowe — idealna alternatywa klasycznych

Kto ich nie lubi…jednak, zamiast sięgać po te niezdrowe ze sklepu, warto przygotować własne w domu. Wcale nie jest to trudny proces!

Składniki:

  • około 500 g ziemniaków,
  • olej rzepakowy lub oliwa,
  • sól,
  • inne przyprawy wedle uznania.

Domowe chipsy zaczynamy przygotowywać od ustawienia piekarnika na 170 stopni. Kolejno, myjemy i obieramy ziemniaki. Osuszamy je.

Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki — najlepiej około 1 mm. Jeżeli jest taka możliwość, można posłużyć się szerokim ostrzem na tarce.

Plasterki umieszczamy na ręczniku papierowym i osuszamy je z nadmiaru wilgoci. Kolejno na blasze rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go niewielką ilością oleju, bądź oliwy.

Plasterki układamy na blasze i wierzch smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Tak przygotowane chipsy wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut. W połowie czasu pieczenia obracamy plasterki. Po upieczeniu doprawiamy solą, jak również ulubionymi przyprawami, np. papryką w proszku. Chipsy gotowe!

Przekąski z ciasta francuskiego

 

Ciasto francuskie z szynką parmeńską — sposób na zdrowe przekąski

Szybka i pyszna przekąska na wiele okazji. Ponadto jest wyszukana, zatem w prosty sposób można zaskoczyć znajomych!

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • szynka parmeńska,
  • cukinia,
  • jajko,
  • ser Mozzarella,

Najpierw myjemy i kroimy cukinię w plasterki. Rozkładamy ciasto francuskie i układamy na nim kawałki szynki. Na szynce układamy plasterki sera i cukinii.

Ciasto z dodatkami zwijamy w roladki. Powstałą roladę kroimy na kawałki o szerokości około 2 centymetrów.

Wbijamy do miski jajko i roztrzepujemy je widelcem. Smarujemy powstałe kawałki roladek. Te następnie przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i poddajemy obróbce termicznej. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Tak przygotowaną przekąskę można podawać nawet bez dodatków!

Pieczone bakłażany — czyli przekąski dietetyczne

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, posiadającym wiele witamin. Bez problemu może zostać wykorzystany jako zdrowa przekąska. Przepis na grillowanego bakłażana znajdziesz poniżej!

Składniki:

  • dwa bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek.

Przepis rozpoczynamy od umycia i pokrojenia bakłażana w plastry o grubości 2-3 centymetrów. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki bakłażana. Dodatkowo skrapiamy je oliwą z oliwek.

Warzywa można doprawić świeżymi ziołami wedle uznania. Kolejno bakłażana przekładamy na blachę i pieczemy do uzyskania miękkości. Zazwyczaj wystarcza około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Świetna przekąska gotowa!

Mango sticky rise — czyli nieco słodkiego smaku

Jest to idealny pomysł na zdrową przekąskę z nutą słodyczy! Co ciekawe, danie to może z powodzeniem służyć jako obiad. Przepis znajdziesz poniżej!

Składniki:

  • woreczek białego ryży, lub około 100 g sypkiego,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  • mango.

W garnku zagotowujemy 3/4 mleka kokosowego. Można dodać odrobinę cukru lub słodzika, np. stewii. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pozostałe mleko kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną i gotujemy w osobnym garnku. Mango obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.

Ugotowany ryż wykładamy na talerz, a obok niego układamy mango. Całość dania polewamy sosem z mleka kokosowego. Gotowe! Otrzymaliśmy pyszne danie bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się ono jako przekąska, drugie śniadanie, czy obiad!

Owoce

 

Jakie są zalety zdrowych przekąsek

Zdrowe przekąski zawierają w sobie mnóstwo zalet. Są przede wszystkim wartościowe dla organizmu! Poniżej przedstawiamy inne zalety.

  • Dzięki nim można łatwiej zadbać o linię.
  • Zdrowe, dietetyczne przekąski zawierają cenne składniki odżywcze i wiele składników mineralnych,
  • Są zdrowym uzupełnieniem diety.
  • Poprawiają samopoczucie.
  • Eliminują uczucie głodu występujące pomiędzy posiłkami.
  • Dodają energii.
  • Są proste w przygotowaniu i nadają się na wiele okazji.

Słodycze — niezdrowe przekąski

 

Jakich produktów używać w przygotowywaniu zdrowych przekąsek

Zdecydowanie oparte powinny być na warzywach, owocach, czy innych zdrowych produktach. Konkretnie wymienić można np.

  • jogurt naturalny,
  • płatki owsiane,
  • masło orzechowe,
  • pomidorki koktajlowe,
  • chude mięsa,
  • oliwę z oliwek,
  • świeże owoce – można używać mrożonych owoców,
  • warzywa sezonowe,
  • warzywa mrożone,
  • owoce suszone

i wiele innych produktów, jak np. orzechy włoskie, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone.

Unikaj soli i cukru — suszone owoce też go zawierają

Zdecydowanie należy omijać produkty bogate w niezdrowe tłuszcze, w dużą ilość cukru, czy soli. Warto wspomnieć kilka kwestii na temat suszonych owoców. Otóż te także zawierają sporo cukru, jednak spożywane w odpowiedniej ilości są zdrowe dla organizmu.

Podsumowanie

Odpowiednia i zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszych organizmów. Powinniśmy zważać na to, co jemy, również w kwestii dotyczącej przekąsek. Jak widać, można w całkiem prosty sposób przygotować pyszne przekąski na imprezę, czy aby spożywać je między posiłkami!