Każdy z nas od najmłodszych po starszych uwielbia słodycze. Pyszne ciastka, czekolada, desery na zimno czy zwykły sernik- to desery, które jemy ze smakiem. Są takie dni, że pyszny zdrowy deser do kawy to jest to czego najbardziej potrzebujemy. Tyle słyszy się o tym, że biały cukier szkodzi zdrowiu i należy go ograniczać, lub całkowicie wyeliminować. Jak pozbyć się białego cukru i ze swojej diety. Co z tymi wszystkimi słodyczami, czy z nich też trzeba zrezygnować? Nic bardziej mylnego, przekonaj się sam!

Jeżeli nie cukier to co?

Pyszny deser czy zdrowa przekąska nie muszą zawierać białego cukru, wystarczy posiłkować się jego zamiennikami takimi jak ksylitol, miód czy stewia. One zastąpią biały cukier, a Ty możesz robić swoje ulubione desery bez wyrzutów sumienia o ilość niezdrowego cukru. Natomiast słodycze zastąpią nam naturalne owoce takie jak daktyle czy banany.

Słodkie przekąski bez dodatku cukru

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na zdrowe, pyszne niskokaloryczne desery bez białego cukru. Desery te idealnie sprawdzą się również na diecie. Warto je wypróbować, ponieważ ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu i jest naprawdę proste! Są to niskokaloryczne desery, które mimo tego, że nie zawierają cukru, są słodkie.

1. Mleko i nasiona chia- szybki deser

Taki zdrowy włoski deser z chia i mlekiem kokosowym bez dodatku cukru jest bardzo szybki i prosty. Z pewnością zaczniesz przygotowywać go często na śniadanie. Ze względu na mleko kokosowe idealnie nadaje się dla osób nietolerujących laktozy. Mleko kokosowe można zastąpić również innym mlekiem według uznania.

Składniki:

  • 3 łyżeczki nasion chia;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • 1 łyżka syropu klonowego (niebiałego cukru);
  • 200 g truskawek;
  • inne świeże owoce do dekoracji

Mleko kokosowe (lub inne mleko) wymieszaj z nasionami chia i dodatkiem syropu klonowego. Wszystko mieszaj przez około minutę. Odstaw na 8 minut i ponownie wymieszaj. Zmiksuj truskawki tak, aby powstał mus truskawkowy. Przygotuj szklankę lub pucharek i układaj naprzemiennie masę nasiona chia i mus truskawkowy. Wierzch możesz przyozdobić różnymi owocami.

2. Panna Cotta — włoski deser na zimno

Panna Cotta, czyli włoski deser wywodzi się z Włoch, jest modyfikowany na wiele sposobów. Jest to taki sernik na zimno- bardzo popularny sernik wśród deserów. A oto sprawdzony przepis:

Składniki:

  • 200 ml mleka;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • dosładzamy ksylitolem, stewią lub syropem z agawy;
  • 14 g żelatyny;
  • 50 ml wody;
  • 200 g owoców;
  • łyżeczka miodu;

 Do kubka wlej 50 ml wody, wsyp żelatynę i wymieszaj. Odstaw, żeby żelatyna napęczniała. Do rondelka wlej mleko i śmietankę 30%. Dodaj syrop z agawy lub inny słodzik. Podgrzej mleko, śmietanę i słodzik, całość mieszaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij rondelek i dodaj żelatynę. Wszystko dokładnie mieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynia (najlepiej okrągłe), przepłucz je wodą i przelej do nich gorące mleko. Przełóż naczynia do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia. W tym czasie zmiksuj owoce na mus. Wyjmij deser z lodówki, foremkę umieść na chwilę w gorącej wodzie. Podłóż talerzyk pod foremkę, następnie odwróć go i deser zostanie na talerzu. Taki deser bez dodatku cukru polej z sosem truskawkowym. Możesz dodatkowo udekorować go świeżymi malinami, borówkami, lub listkiem mięty, podajemy go na zimno.

Panna cotta

3. Tarta z komosy ryżowej

To przepis na pyszny bezglutenowy deser. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, polecam zrobić tą tartę bez dodatku cukru. Tarta ta najlepiej smakuje podana na zimno.

Składniki:

spód tarty:

  • 7 daktyli
  • 100 g oleju kokosowego
  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g wiórków kokosowych

Masa:

  • 120 g namoczonych daktyli
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g komosy ryżowej
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Polewa:

  • 1/5 szklanki mleka ryżowego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka syropu z agawy

Komosę opłucz i ugotuj, aż napęcznieje. Spód: rozpuszczony olej zmiksuj z daktylami, dodaj płatki i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Wyłóż masę na formę i rozłóż równomiernie. Odstaw do schłodzenia. Odcedź komosę i daktyle, rozpuść olej- wszystko zmiksuj. Wyłóż to na gotowy spód. Rozpuść czekoladę, mleko i syrop, następnie wylej to na ciasto. Ciasto polej czekoladą, i odstaw na chwilę do lodówki.

4. Ciastka bezglutenowe

To szybkie ciasteczka wykonane z amarantusa, który zawiera błonnik, antyoksydanty i duże ilości wapnia, magnezu i innych witamin. Dodatkowo nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • jajko;
  • 1 szklankę amarantusa ekspandowanego;
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego;
  • 2 łyżki syropu z agawy;

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Następnie łyżeczką układaj ciasto na blaszce wyłożonej papierem ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej łyżeczką ciasto.  Następnie lekko je spłaszczaj.  Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180’C z termoobiegiem przez 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia.

5. Budyniowa owsianka

Jest to jeden z deserów, który będziesz chciała jeść na okrągło. Owsianka z owocami to świetny pomysł na proste, pyszne i słodkie śniadanie, które zastąpi Ci słodycze. Podczas jedzenia ma się wrażenie, że zjada się deser. Myślę, że nie jedna osoba będzie zachwycona.

Składniki:

  • 400 ml mleka;
  • 24 g budyniu w proszku (bez cukru);
  • 120 g płatków owsianych górskich;
  • 10 g kakao;

Rozrób budyń i kakao w połowie szklanki mleka. Resztę podgrzej z płatkami owsianymi, gdy zmiękną, dodaj do nich budyń. Zagotuj, ciągle mieszając. Przełóż do miseczki, a na wierzch dodaj ananasa, banany, maliny, garść orzechów- wszystko to, co lubisz.

Zdrowe desery bez cukru, czy to możliwe?

Bardzo ciężko jest zrezygnować ze słodyczy, ale jak widać, wcale nie musimy tego robić. Wiele deserów jesteśmy w stanie przygotować bez użycia białego cukru. Wszystkie produkty, z jakich chcemy wykonać zdrowy deser, są dostępne w sklepach. Desery wymienione tutaj są proste i szybkie do wykonania!