Oceń przepis!

Sezon grillowy to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu – szczególnie w upalne dni. Aby przygotować potrawy na grillu, nie trzeba długo czekać – kilkanaście minut i danie jest gotowe. Przyrządzanie potraw na grillu ma jeszcze jedną zaletę: każdy uczestnik spotkania ma możliwość zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych i może przyszykować swoje ulubione danie. Jeśli znudziły Ci się standardowe kiełbaski z grilla, wypróbuj poniższe przepisy na urozmaicone grillowe menu.

Grillowane mięso

Mięsne potrawy z grilla są zdrowsze niż smażone na patelni. Pamiętaj, że aby dodać smaku mięsiwu, należy dodać świeżych ziół – do wieprzowiny pasuje musztarda, zioła i czosnek, do jagnięciny kolendra i kumin, a do dziczyzny jałowiec i rozmaryn.

Jeśli mamy ochotę na filet z kurczaka z grilla, to najpierw należy go przyprawić kolendrą, oregano i sokiem z limonki. Po zdjęciu mięsa z grilla, kurczaka można podać z sosem z pomidorów, awokado, czerwonej cebuli, chili, świeżej kolendry i soku z limonki.

Dla osób lubiących soczyste mięso, mamy przepis na grillowaną karkówkę. Warto pamiętać, że na soczystość mięsa wpływa czas trzymania go w marynacie. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie do niej kwaśnego dodatku, który sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, np. octu lub soku cytrynowego. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze lepszy efekt, warto zrobić w karkówce delikatne nacięcia w kształcie kratki, dzięki którym marynata wsiąknie jeszcze bardziej w głąb mięsa.

Aby przygotować marynatę na karkówkę potrzebne będą: 2 ząbki czosnku, cebula, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, świeży tymianek, kminek, olej rzepakowy oraz sól. Następnie:

  • Karkówkę kroisz w plastry o grubości 1 cm i nacinasz jej włókna we wzór kratki oraz solisz mięso z każdej strony.
  • Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Do miski przeciskasz czosnek, dodajesz pokrojoną cebulę, łyżkę miodu i listki tymianku, kminek roztarty w moździerzu, olej i sok z cytryny. Po czym wszystko dokładnie mieszasz.
  • W tak przygotowaną marynatę zanurzasz mięso i dokładnie je nacierasz. Odstawiasz je w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. Po tym czasie grill nagrzewasz do 160-180 stopni, gdyż taka temperatura będzie najlepsza do powolnego pieczenia mięsa. Po osiągnięciu podanej temperatury kawałki mięsa wrzucasz na rozgrzany ruszt i smażysz z obu stron.
  • Karkówka jest gotowa. Idealnie będzie smakować wraz z pieczonymi ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw oraz sosem tzatziki.

W sezonie grillowym nie może zabraknąć skrzydełek kurczaka w pysznej marynacie. Do przygotowania marynaty wystarczy miód, tymianek, pieprz i granulowany czosnek. Następnie w marynatę wkładamy skrzydełka i odstawiamy na kilka godzin. Mięso układamy na gorącym grillu i pieczemy, co jakiś czas obracając do czasu, aż skrzydełka będą miękkie.

Grillowane żeberka

Dla fanów ostrzejszych smaków mamy pomysł na grillowane żeberka z dodatkiem kolendry i chili. Najpierw należy przygotować marynatę, którą to wykonasz na bazie ostrego sosu, miodu, koncentratu pomidorowego, oliwy oraz uprażonej kolendry. Następnie nanieś marynatę na żeberka, odłóż na ok. 40 minut, aby przyprawy wniknęły w mięso. Ostatni krok to ułożenie mięsa na rozgrzanym grillu i pieczenie z każdej strony do momentu, aż żeberka będą rumiane.

Grillowane ryby i owoce morza

Ryby najlepiej grillować ze świeżymi ziołami: np. natką pietruszki, trawą cytrynową, rozmarynem lub tymiankiem, owinięte w folię aluminiową. Dzięki temu mięso po upieczeniu nie będzie wysuszone. Ponadto, przed rozpoczęciem grillowania, warto natrzeć je solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

Jeśli szukasz pomysłu na lżejsze potrawy, to rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami będą rozwiązaniem idealnym dla Ciebie.

Potrawy z grilla

Przepisy na grillowane warzywa

Sezon grillowy to nie tylko czas dla osób lubiących mięso, ale także dla wegetarian i wegan, którzy z powodzeniem mogą delektować się grillowanymi warzywami. Idealne będą grillowane szparagi, papryka, bataty, cukinia czy nawet marchew.

Warzywa smakują wyśmienicie w połączeniu z sosem tzatziki, zrobionym ze świeżych ogórków, czosnku i jogurtu. Ciekawą propozycją są szaszłyki warzywne – wystarczy nadziać na patyczek cukinię lub bakłażan, paprykę czerwoną, żółtą i zieloną, pieczarki i czerwoną cebulę. Idealnym dopełnieniem tego będzie dip jogurtowy bądź sos czosnkowy. Warto pamiętać, że drobniejsze warzywa powinny być grillowane na aluminiowych tackach.

Aby przyrządzić grillowane szparagi potrzebne będą:

  • zielone szparagi,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól morska i mielony pieprz
  • oraz sos sojowy.

Najpierw dokładnie wyczyść szparagi i odłam ich zdrewniałe łodygi. Marynatę zrobisz z kilku łyżek oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Najlepiej wstaw marynatę na kilka godzin do lodówki. Nadziewaj po kilka szparagów na patyczki. Za pomocą pędzelka wysmaruj szparagi przygotowaną marynatą. Dopraw solą morską i pieprzem – podkreślą one smak warzyw. Szparagi należy grillować po 5-8 minut na każdej ze stron.

Kukurydza z dodatkiem świeżych ziół

Grillowana kolba kukurydzy to szybki i przyjemny przepis na przystawkę. Do stworzenia tego dania potrzeba: kolby kukurydzy, gałązkę tymianku, masło i sól. Na osobnych kawałkach folii aluminiowej należy rozsmarować miękkie masło i na każdym z nich ułożyć kolbę kukurydzy. Następnie należy posypać kukurydzę szczyptą soli i położyć po gałązce tymianku. Kolejny krok to zawinięcie każdej kolby w folię – potem wystarczy wrzucić na rozgrzany grill i piec przez około 20 minut, co jakiś czas obracając zawinięte kolby.

Pomidory z serem feta

Pomidory grillowane z serem feta to szybki przepis na pożywną przekąskę. Jedyne co potrzebujesz to pomidory, ser fetę, czosnek i przyprawy (sól, pieprz, oregano i oliwę). Sposób przygotowania jest bardzo prosty:

  • Pomidory myjesz i odcinasz z nich górę. Potem wyjmij część ze środka, tak aby zrobić miejsce na farsz.
  • Ser mieszasz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą, oregano i pieprzem, dodajesz również pokrojone w drobną kostkę górne części pomidora.
  • Następnie każdego pomidora nadziewasz przygotowanym farszem i pieczesz na grillu przez ok. 15 minut.

Szybkie dania z grilla jako dodatki

Grill umożliwia także szybkie przygotowanie przekąsek i dodatków do głównych potraw. Mogą to być sery, wegańskie tofu, pieczywo czy sałatki.

Jeśli nie mamy dużo wolnego czasu, to na szybko można przygotować pieczarki faszerowane szynką, boczkiem, czosnkiem i cebulą z tymiankiem oraz natką pietruszki.

Sery

Także sery z grilla smakują doskonale. Bardzo popularny jest ser camembert z warstwą białej, jadalnej pleśni, który doskonale się topi i przybiera kremową, ciągnącą się konsystencję. Na stole również często pojawia się ser feta oraz Halloumi.

Bagietki z masłem czosnkowym

Bagietki czosnkowe to szybkie przekąski, stanowiące pyszny dodatek do każdego dania – idealnie pasują do lekkich sałatek czy zup. Potrzebujesz bagietkę, masło, 2-3 ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka. Aby przygotować masło, należy wymieszać je z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie kroimy bagietki i smarujemy je powstałym masłem. A potem układamy na grillu na 3-5 minut, ale należy pilnować, żeby się nie przypaliły.

Sałatki warzywne

Uzupełnieniem mięsnych dań mogą być także warzywne sałatki. Szczególnie popularne to sałatka cezar z mięsem z kurczaka na dwa sposoby (kurczak smażony lub grillowany) oraz sałatka z rukoli i szpinaku z serem halloumi. Również z grillowanych warzyw można przygotować sałatkę z dodatkiem świeżych ziół i oliwy.

Sezon grillowy w Twoim ogrodzie

Planujesz na wieczór potrawy z grilla i nie wiesz, co tym razem przygotować? Przetestuj nasze sprawdzone przepisy na grilla i pozytywnie zaskocz znajomych.