Szpinak jest rośliną, która zawiera wiele prozdrowotnych i cennych właściwości. W zasadzie jest to jedno z najzdrowszych warzyw, które należy uwzględniać w swojej diecie. Wiele osób nie lubi szpinaku, jednak odpowiednio przyrządzony, bądź w formie dodatku do dań jest naprawdę pyszny!
W tym poradniku przyjrzymy się bliżej właściwościom tego warzywa, a także przedstawimy kilka przepisów, w których można wykorzystać szpinak. Przeczytaj!
Liście szpinaku — co warto wiedzieć na ich temat
Zielone liście szpinaku zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Wymienić można, chociażby sole mineralne, luteiny, czy beta-karoten. Jeżeli chodzi o witaminy, szpinak jest bogaty w np. w witaminę C, A, E, K, czy witaminy z grupy B. W tej roślinie znajduje się także żelazo, kwas foliowy, potas, czy magnez.
Szpinak ma wiele właściwości pro zdrowotnych. Głównie za sprawą przeciwutleniaczy zawartych w liściach. Poleca się go z uwagi na zapewnienie ochrony przed nowotworami, czy miażdżycą. Osoby zestresowane też powinny spożywać szpinak, gdyż z uwagi na zawarty w nim magnez działa kojąco na nerwy i przywraca ich równowagę.
Są to tylko niektóre zalety spożywania szpinaku. Wspomnieć warto jeszcze, że polecany jest on osobom, które chcą się odchudzić. Z uwagi na niewielką ilość kalorii, jaką zawiera, czyli 23 kcal na 100 g.
Mrożony szpinak, czy świeży szpinak
Pewnie wiele osób zastanawia się, czy mrożony szpinak, jest tak samo wartościowy jak świeży. Czasami nie mamy dostępu do świeżych liści szpinaku, szczególnie poza sezonem, więc sięga się po mrożone odpowiedniki.
W przypadku mrożonych warzyw innego typu cenne właściwości nie zostają utracone w porównaniu do świeżych odpowiedników. W przypadku szpinaku jest podobnie. Szacuje się, że mrożony szpinak zawiera około 80% właściwości zbliżonych do świeżego. Dlatego też, bez obaw można stosować go jako zamiennik i dodawać do wielu dań!
Dania ze szpinakiem
W sieci, czy książkach kucharskich znaleźć można mnóstwo dań zawierających szpinak. Spożywanie go jest bardzo pozytywne dla naszego organizmu, zatem warto przyswoić kilka przepisów i wypróbować je w domu! Dobrze przygotowany szpinak jest naprawdę smakowity i zasmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom — włącznie z tymi, którzy przeżywali w dzieciństwie szpinakowy koszmar!
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na rozmaite dania z dodatkiem szpinaku.
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Zaczynamy od dania, które powinno zasmakować każdemu. Zawiera ono niewiele składników, a jest naprawdę przepyszne.
Składniki i przygotowanie
- 0,5 kilograma piersi z kurczaka,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- jedna cebula,
- kilka suszonych pomidorów,
- 200 ml śmietany 22%,
- 100 g tartego żółtego sera,
- olej roślinny,
- przyprawy.
Przygotowanie zaczynamy od rozcięcia piersi wzdłuż na cienkie płaty. Kolejno doprawiamy ją przyprawami wedle uznania. Następnie kroimy cebulę na drobną kostkę i przekładamy ją na rozgrzaną patelnię. Czekamy, aż się zeszkli i wtedy dodajemy odsączony szpinak, oraz śmietanę.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż śmietana zgęstnieje. Całość doprawiamy. Jeżeli ktoś lubi, może dodać nieco czosnku.
Tak przygotowany farsz przekładamy na piersi z kurczaka, a następnie dodajemy starty żółty ser. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy, przekładamy kurczaka na talerz i dekorujemy suszonymi pomidorami. Opcjonalnie możemy także dodać kilka świeżych liści szpinaku. Gotowe!
Lasagne ze szpinakiem
Kto powiedział, że lasagna musi być zawsze w tej najpopularniejszej formie? Okazuje się, że pysznym odpowiednikiem będzie lasagne ze szpinakiem. Wypróbuj poniższy przepis!
Składniki i przygotowanie
- rozdrobnione liście świeżego szpinaku – 1 kg (opcjonalnie można użyć liści mrożonego szpinaku),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej,
- 70 g sera feta,
- listki świeżej bazylii,
- przyprawy,
- makaron lasagne,
- 200 g sera mozzarella,
- 50 g sera gorgonzola (opcjonalnie).
Zaczynamy od zeszklenia na rozgrzanej patelni, drobno posiekanej cebuli. Następnie dodajemy do niej szpinak. Przykrywamy patelnię i całość dusimy około 10 minut, pamiętając, aby co jakiś czas całość przemieszać.
Następnie dodajemy do całości czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, a także jeżeli chcemy — ser gorgonzola. Doprawiamy do smaku. Warto użyć ziół prowansalskich, pieprzu i posiekanych świeżych listków bazylii.
Kolejno do wrzącej osolonej wody, wkładamy makaron lasagne i gotujemy go około 2-3 minuty. Odcedzamy go i przekładamy na kuchenny ręcznik.
Do przygotowania lasagne musimy wykorzystać naczynie żaroodporne. To smarujemy tłuszczem, na spód układamy makaron, kolejno na dnie warstwę szpinaku z dodatkami i pokrojoną w plastry mozzarellę. Czynności powtarzamy do czasu wykorzystania składników i zapełnienia całego miejsca w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli pozostał nam sera gorgonzola, lub ser feta, kroimy go w kostkę i rozsypujemy na powierzchni lasagne.
Przygotowaną w taki sposób lasagne, przekładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Gotowe!
Omlet ze szpinakiem
Ta propozycja jest świetna nie tylko na obiad, ale i na śniadanie! Sprawdź, jak prosto możesz przygotować omlet ze szpinakiem!
Składniki i przygotowanie
- szpinak świeży — około 100 g,
- 2 łyżki masła,
- pół ząbka czosnku,
- starty żółty ser — około 40 g,
- pomidorki koktajlowe — kilka sztuk,
- 3 jajka,
- 75 ml mleka,
- przyprawy do smaku
Omlet zaczynamy przygotowywać od opłukania i osuszenia szpinaku. Na niewielkiej patelni podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go. Dodajemy szpinak i smażymy go około minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejno wbijamy jajka do naczynia, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak z patelni, jak i starty żółty ser — całość mieszamy.
Podgrzewamy na patelni drugą łyżkę masła, wlewamy przygotowaną masę i na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut — do czasu, aż masa się zetnie. Po tym czasie mamy gotowy pyszny omlet ze szpinakiem. Omlet tego typu jeść można z wieloma dodatkami. Poleca się np. spróbować z wędzonym łososiem, czy różnymi warzywami!
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Danie ze szpinakiem wcale nie muszą być nudne i mało kreatywne. To jest tego najlepszym przykładem. Co prawda potrzebna będzie spora ilość składników, lecz efekt zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Składniki i przygotowanie
- 2 cebule,
- 1 papryczka chilli,
- 450 g szpinaku (może być mrożony),
- gałka muszkatołowa,
- 300 g sera ricotta,
- suszone pomidory,
- 2 ząbki czosnku (może być czosnek granulowany),
- gotowe ciasto francuskie,
- filet z łososia — około kilograma
- jajko,
- olej,
- śmietana, lub jogurt naturalny,
- kilka pieczarek,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie należy zacząć od podsmażenia na rozgrzanym oleju posiekanej papryczki chilli, cebuli (zostawiamy pół jednej główki do sosu), czosnku, jak i szpinaku odciśniętego z wody. Całość doprawiamy wedle uznania z uwzględnieniem dodania gałki muszkatołowej. Po usmażeniu studzimy składniki i dodajemy ser ricotta, jak i pokrojone suszone pomidorki.
Następnie usuwamy skórkę z łososia. Doprawiamy rybę i układamy na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na rybę wykładamy szpinak. Całość zawijamy w cieście, ówcześnie smarując brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut.
W międzyczasie, kiedy ryba jest w piekarniku, przechodzimy do przygotowania sosu. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Składniki smażymy minutę na rozgrzanym oleju. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy 200 ml wody. Sos doprawiamy (opcjonalnie można dodać sos z torebki dla zagęszczenia). Całość gotujemy około 5 minut i dodajemy śmietanę.
Roladki z łososiem i szpinakiem polewamy przed podaniem sosem. Gotowe!
Szpinak z kaszą gryczaną
Jest to szybkie i proste danie z wykorzystaniem szpinaku. Pomimo tego jest bardzo pyszne, zatem warto go przygotować w domu!
Składniki i przygotowanie
- 2 torebki kaszy gryczanej,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- mała śmietana 18%,
- czosnek granulowany,
- olej, lub odrobina oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Aby przygotować to danie, najpierw gotujemy kaszę. Następnie smażymy odsączony z wody szpinak na tłuszczu. Doprawiamy go czosnkiem, solą i pieprzem. Kiedy szpinak się podsmaży, dodajemy śmietanę i całość, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Do szpinaku na patelni wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, ponownie wszystko doprawiamy, smażymy jeszcze około 3 minut i gotowe!
Inne pomysły
Przedstawione przepisy to tylko niektóre jeżeli chodzi o dania ze szpinakiem. W sieci bez trudu znaleźć można mnóstwo innych pomysłów, np. na gotowany szpinak z innymi warzywami, na rozmaite mięsa z dodatkiem szpinaku, czy nawet przepisy, gdzie wykorzystać można szpinak i serki topione!
Podsumowanie
Dania ze szpinakiem, choć może do wielu osób nie przemawiają, są naprawdę pyszne. Dlatego, warto przygotować je w swoim domu i zobaczyć na własne oczy, że zasmakują członkom całej rodziny! Wypróbuj przepisy już teraz!