Oceń przepis!

Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na obiad dla całej rodziny? Co powiesz na danie jednogarnkowe? Odznaczają się one bogactwem wartości odżywczych, sytością i różnorodnością, dzięki czemu są bardzo popularne na polskich stołach.

Jakie zalety mają potrawy jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe są niezbyt wymagające zarówno pod względem czasu, jak i pracy. Jako że gotujemy obiad w jednym garnku, mamy mniej naczyń i sprzętów kuchennych do umycia, zaś w kuchni panuje porządek.

Dużą zaletą tego rozwiązania jest także fakt, że takie dania są szybkie do zrobienia i niezwykle proste. Ponadto, bez problemu możemy podgrzać ponownie potrawę. Taki szybki obiad jest również ekonomiczny, gdyż te dania są niedrogie a wydajne i sycące. Plusem jest także możliwość mrożenia takich potraw, dzięki czemu można po nie sięgnąć w dowolnym momencie.

Co więcej, dania jednogarnkowe są lubiane praktycznie przez każdego, są efektowne, smaczne i aromatyczne, pożywne, treściwe, oraz zdrowe.

Pyszne dania jednogarnkowe pozwalają także na rozwijanie kreatywności i eksperymentowanie, gdyż można je ugotować właściwie ze wszystkiego.

Jak przygotować danie jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe to świetny sposób na szybki i pyszny obiad. Aby, je przyrządzić wystarczy głęboka patelnia lub garnek, zaś wszystkie składniki dania wrzucane są po kolei do naczynia i potem następuje gotowanie ich razem, tak aby powstała potrawa w jednym garnku. Ostatnim krokiem w przygotowaniu dań jednogarnkowych jest wzbogacenie smaku potrawy poprzez dodanie odpowiednich przypraw, posiekanych świeżych ziół, śmietany, jogurtu lub aromatycznych serów.

gulasz w garnku

Najpopularniejsze przepisy na dania jednogarnkowe

Wśród najpopularniejszych dań jednogarnkowych można wymienić chili con carne, bigos, leczo, potrawki z kurczaka, gulasz, bogracz, risotto, kociołek chłopki czy kaszotto.

Gulasz to danie łatwe do przygotowania, zazwyczaj bazą potrawy jest mięso pokrojone w kostkę z dodatkiem warzyw, na przykład cebuli, papryki, pieczarek czy pomidorów. Gulasz świetnie uzupełnia się zarówno z gotowanymi ziemniakami, ziemniakami pieczonymi w ziołach, kaszami, kopytkami, jak i świeżym pieczywem lub plackiem ziemniaczanym. Alternatywą dla tego dania jest bardziej płynna zupa gulaszowa. Potrawą podobną do gulaszu jest strogonow, który zazwyczaj składa się z kawałków smażonego mięsa, cebuli oraz pieczarek, czasem z dodatkiem ogórków kiszonych, korniszonów lub też buraków zasmażanych.

Fani kuchni meksykańskiej mogą przygotować w jednym garnku chili — jest to gęsty sos, który można przyrządzić w dwóch podstawowych wersjach: z mięsem (chili con carne) lub bez mięsa (chili sin carne). Składnikami tej potrawy jest fasola, papryka, kukurydza i pomidory (lub przecier pomidorowy). Podawać można ją na różne sposoby, przykładowo z ryżem bądź tortillą.

Dużą popularnością w polskiej kuchni cieszy się bigos. To obiad na bazie kapusty kiszonej, którą dusi się z dodatkiem mięs i grzybów. Warto wiedzieć, że bigos z każdym podgrzaniem smakuje coraz lepiej.

Kolejnym przepisem na danie w jednym garnku jest potrawka z kurczaka z dodatkiem warzyw, przygotowana na patelni. Do kurczaka można dodać pieczarki, fasolkę szparagową, bataty lub pomidory.

Leczo to szybki pomysł na rozgrzewający obiad — głównymi składnikami jest papryka, cebula i pomidory oraz kiełbasa lub boczek. Zaś jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, zrób leczo wegetariańskie z cukinii i pomidorów. Jest to świetne rozwiązanie jeśli chcesz wykorzystać ulubione warzywa sezonowe.

Popularnym daniem jednogarnkowym jest również chłopski garnek, którego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Wystarczy, że do garnka wrzucasz składniki, takie jak: kiełbasa, ziemniaki, biała kapusta, papryka czerwona oraz zielona. Taki obiad możesz podawać samodzielnie lub z pieczywem.

Polecamy także pyszne risotto, które jest szybkie i łatwe. Ciekawym połączeniem będzie dodanie do dania cukinii. Tutaj zamiast ryżu z powodzeniem można także dodać kaszę i ugotować kaszotto lub pęczotto (z kaszy pęczak).

Łatwe danie do przygotowania to także makaron z kurczakiem lub w towarzystwie warzyw. Jako składniki podnoszące kaloryczność i wartości odżywcze dania warto dodać soczewicę, ciecierzycę, mięso lub tuńczyka z puszki.

Dania jednogarnkowe — podsumowanie

Dania jednogarnkowe to doskonały rozwiązanie dla osób, które poszukują szybkich i smacznych dań. Potrawy te pozwalają zaoszczędzić czas, gdyż są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i sycące. Dania jednogarnkowe to świetny sposób na kreatywne gotowanie bez konieczności wielogodzinnych przygotowań i licznych naczyń do umycia.