Coraz bliżej święta, czas na przygotowania! Bez czego nie wyobrażamy sobie świąt w polskim domu? Oczywiście, nie wyobrażamy sobie ich bez majonezu. Majonez domowy to doskonały dodatek do każdej sałatki, czy też gotowanych jajek. Poznaj niezwykle prosty przepis i przygotuj domowy majonez zaledwie w kilka chwil. Smaczny, najbardziej powszechny sos na świecie w dosłownie 5 minut? To możliwe, spróbuj sam!

Czego potrzebujesz?

Przygotuj składniki, będzie ich zaledwie kilka. Do przygotowania pysznego domowego majonezu będziesz potrzebować:

  • 2 żółtka średnich jajek,
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego (375 ml),
  • 1 łyżeczkę musztardy ostrej,
  • płaską łyżeczkę cukru pudru,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli.

jajka

Poznaj doskonały i prosty przepis na majonez domowy

Idealny majonez domowy bez glutenu, doskonały dla wegetarian możesz przygotować samemu. Najważniejsze jest to, aby pamiętać o temperaturze składników, ponieważ wszystkie ze składników powinny mieć taką samą temperaturę. Trzeba przyznać, że aktualnie na półkach sklepowych znajdziemy wiele majonezów z dobrym składem, jednak czasami przychodzi do nas taka myśl, aby zrobić własny majonez domowy- bo przecież jego smaku nie zastąpi żaden kupiony w sklepie, a zrobienie majonezu w domu zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Majonez domowy w kilku prostych krokach

Przygotuj miskę, do wysokiego naczynia wbijamy jajko, możemy wbić tylko dwa żółtka jajek, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać puszysty, rzadki czy kremowy majonez. W przypadku kiedy chcemy uzyskać puszysty i jasny majonez, należy dodać całe jajko. Natomiast jeśli chcemy, aby nasz majonez był bardziej kremowej konsystencji- wystarczą same żółtka. Następnie do miski dodajemy łyżeczkę musztardy oraz łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy i dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli. Do smaku możemy dodać odrobinę czarnego pieprzu, jednak nie jest to konieczne. Do reszty składników dodajemy olej roślinny- dobrym wyborem może okazać się olej rzepakowy. Po zmieszaniu ze sobą wszystkich produktów przyszła kolej na użycie blendera ręcznego, czyli ubijanie majonezu.

W momencie zgęstnienia masy zaczynamy powoli dolewać olej. Majonez blendujemy przez kilka minut, przy tym do naczynia należy wlewać powoli i małymi porcjami resztę oleju. Kiedy do naczynia wlejemy cały olej, blendujemy jeszcze chwilę, po czym majonez będzie gotowy.

Co należy zrobić, aby majonez był bardziej aksamitny? Wystarczy, że do gotowego majonezu dodasz odrobinę wrzątku, a otrzymasz aksamitny i szklisty majonez. W przypadku, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak majonezu, dodaj do niego więcej musztardy lub soku z cytryny.

domowy majonez

Do czego sprawdzi się domowy majonez?

Przygotowany majonez domowy na pewno świetnie sprawdzi się do sałatek, kanapek, surówek, a także jajek ugotowanych na twardo. Z tym szybkim przepisem na pewno nigdy nie zabraknie go u Ciebie w domu.

Błędy, na które należy uważać

Jeżeli zamiast oleju chcesz dodać oliwę, nie zapomnij o najważniejszym. Oliwa z oliwek ma wyjątkowo intensywny smak, co trzeba mieć szczególnie na uwadzę. W takim przypadku nie używaj blendera, ponieważ przez nieuwagę i mały błąd nasz majonez może stać się wyjątkowo gorzki. Oliwa z oliwek jest zbudowana zupełnie inaczej niż olej rzepakowy.

Cząsteczka oliwy ma w sobie kilka różnych smaków i w momencie, kiedy używamy blendera, smaki zaczynają się od siebie oddzielać przez za wysoką moc blendera. W takim przypadku należy zdecydować się na mikser, będzie on zdecydowanie lepszy, a jego moc będzie dużo lepiej dostosowana.

Coś innego niż zwykły majonez? Mamy na to sposób!

Jak sprawić, aby smak naszego majonezu zaskoczył każdego? Chcesz, aby każdy prosił o przepis? Co powiesz na majonez domowy z czosnkiem? Rzadko spotykany, a jednak tak samo przepyszny i przepis tak samo prosty. Wystarczy, że do wcześniej zrobionego majonezu wciśniesz zaledwie dwa ząbki czosnku i wymieszasz, a dzięki temu możesz cieszyć się nowym doskonałym smakiem majonezu, który na pewno wyróżni się na świątecznym stole.

Coś równie smacznego a rzadko spotykanego to dietetyczny i wegański majonez z awokado. Przygotowany w domowy majonez na bazie awokado to doskonałe zdrowe rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się dla wegan. Przygotowanie takiego majonezu to niesamowicie prosta sprawa. Wystarczy, że w naszym domu znajdzie się awokado, cytryna, czosnek, sól, pieprz oraz oliwa EV. Awokado należy obrać i usunąć z niego pestkę. Wszystkie składniki po kolei wkładamy do blendera. Do awokado dodajemy sok z połowy cytryny, następnie 2- 3 łyżki oliwy EV, pół ząbka czosnku drobno posiekanego a na koniec przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą blendujemy na gładką masę. Niezwyczajny majonez własnej roboty z awokado doskonale sprawdzi się zarówno do użytku jako majonez, jak i świetnie nada się przykładowo jako sos do nachosów- jedno jest pewne, gwarancja doskonałego smaku.

awokado

Domowy majonez – zdrowy, lepszy wybór

Muszę przyznać, że majonez zrobiony w domu smakuje o niebo lepiej niż sklepowy, a przede wszystkim jest znacznie zdrowszy od klasycznego majonezu na półce w sklepie. Według mnie warto poświęcić tę chwilę i zrobić majonez samemu, gwarantuję wielką satysfakcję, kiedy zrobicie go sami.