Z ryby można wyczarować niejedno smaczne i zdrowe danie. Dodatkowo przygotowane w piekarniku staje się bogatym źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3, za to bez zbędnego tłuszczu. Ryba z piekarnika to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad czy ciepłą kolację. Nie tylko zachowa ona swój wspaniały smak, ale też wartości odżywcze. Jak więc przygotować rybę z piekarnika? Co będzie potrzebne? Jakie dodatkowe składniki pasują do ryby? O tym wszystkim w tym wpisie!
Pomysły na pyszny obiad z rybą w roli głównej — niezbędne dodatki
Istnieją takie połączenia kulinarne, które nasuwają się zawsze, kiedy pojawia się temat ryb. Mowa tu oczywiście o przyprawach czy dodatkach niezbędnych do ich przyrządzenia. Nie wyobrażamy sobie gotowego dania z ryb bez plasterków cytryny, małych kawałeczków masła czy posypania jej posiekanym koperkiem. To są must have dań rybnych. Nie obejdzie się także, chociażby bez małej łyżki oliwy, która w znakomity sposób podkręca ich smak.
Chcąc przygotować pyszną rybę z piekarnika, warto także zaopatrzyć się w niezbędne produkty, dzięki którym proces przygotowywania potrawy przebiegnie idealnie. Są nimi folia aluminiowa i naczynie żaroodporne. Przyda się także ręcznik papierowy.
Smaczny obiad z piekarnika
Początkowa faza przygotowywania potraw z ryby będzie praktycznie taka sama. Zacznij od dokładnego umycia ryby w zimnej wodzie, następnie osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem i według uznania skrop sokiem z cytryny. Jeśli decydujesz się na pieczenie ryby w całości w piekarniku, możesz też włożyć kilka plasterków cytryny do środka. Teraz oprósz rybę z obu stron pieprzem i solą. Dobrym pomysłem jest też skropienie jej oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną rybę możesz włożyć do folii aluminiowej i upiec w piekarniku. Tym sposobem masz już pierwszy sposób na smakowite danie rybne. Pamiętaj tylko by dokładnie owinąć kawałki ryby folią. Czas pieczenia to około 30-35 min w zależności od rozmiaru kawałków ryby.
Ryba z piekarnika — pomysły na dania
-
Łosoś w brokułach
Składniki:
- filet z łososia ze skórką,
- brokuł,
- 4 pomidory,
- cytryna,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- pieprz cytrynowy,
- sól i pieprz do smaku.
Etapy przygotowania
Zacznij od brokuła — umyj go i osusz. Następnie podziel na małe części (różyczki). Pomidory najlepiej sparz i pozbaw skórki (przed sparzeniem warto zrobić małe nacięcie, które ułatwi jej zdejmowanie).
Przygotowane naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, wyłóż warzywa i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą. Tak przygotowane warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 min w temperaturze 180 stopni.
Warzywa w piekarniku, teraz czas na łososia. Wykonaj podstawowe czynności, tak, jak przy każdej rybie — umyj, podziel na kawałki, osusz, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą, pieprzem czarnym i cytrynowym.
Pora na połączenie warzyw z rybą. Pośrodku wyłożonego warzywami naczynia zrób miejsce dla łososia. Dodaj bazylię i plasterki cytryny. Wstaw ponownie do piekarnika na około 30 min.
Tak przygotowane danie podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. To wyśmienity i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
-
Pstrąg z czosnkiem
Składniki:
- wypatroszony pstrąg (wielkość lub ilość ryby należy dopasować do liczby osób),
- pół cytryny,/li>
- 2 ząbki czosnku,
- posiekany koperek,
- gałązka rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku,
- masło.
Etapy przygotowania
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Standardowo umyj i osusz rybę (można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczki bawełnianej). Dopraw pstrąga solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj bardzo cienko pokrojony czosnek i resztę przypraw. Na każdą przygotowaną rybę połóż część masła. Uformuj folię aluminiową i przenieś na nią pstrąga, dokładnie zawiń i włóż do piekarnika. Ryba będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia.
Można podać ją z pieczonymi ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką. Łatwe prawda? Smacznego!
-
Dorsz pieczony w pomidorach
Składniki:
- 2 pomidory,
- 4 filety z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- natka pietruszki,
- pieprz i sól do smaku,
- sok z cytryny.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Bazylię posiekaj i natrzyj nią pokrojone filety, następnie posyp je pieprzem, solą i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą (zapobiegnie przywieraniu) i ułóż w nim przyprawione filety skórą do dołu. Na każdym przygotowanym kawałku połóż plastry pomidora.
Tak przygotowaną rybę należy piec w piekarniku. Czas pieczenia — około 30 minut. Gotowe!
Sposób na soczystą rybę
Przygotowując danie, zwróć uwagę na sposób i czas pieczenia — w przypadku za wysokiej temperatury lub pozostawienia ryby w piekarniku przez zbyt długi czas, danie może być suche. Pomocne w uzyskaniu soczystej potrawy jest owinięcie ryby folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) — zapobiegnie to nadmiernemu jej wysuszeniu.
Pamiętaj! Na każde 100 gramów ryby potrzeba około 8-10 minut w piekarniku. Ryba pieczona w foli aluminiowej potrzebuje go nieco więcej.
Ryba z piekarnika — świetny pomysł na obiad
Szukając pomysłu na pyszny, a zarazem szybki obiad warto sięgać po rybę i przygotować ją w piekarniku. Znacznie skróci to czas przygotowania kompletnego dania, a Ty będziesz mogła w tym czasie wypić pyszną kawę. Co więcej, potrawy przygotowywane w piekarniku są o wiele zdrowsze niż np. przyrządzane na patelni (z dodatkiem tłuszczu). Pamiętaj, ryba z piekarnika może być podawana na wiele sposobów. Możesz przygotować ją z ulubionymi warzywami czy surówką. Ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami czy ryżem. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni kulinarnej.