Uwielbiam kuchnię włoską. Aromatyczne, wykwintne potrawy zdobyły moje serce już kilka lat temu, kiedy to po raz pierwszy odwiedziłam włoskie lazurowe wybrzeże. Jako, że kocham gotować, przywiozłam ze sobą masę inspiracji i przepisów, którymi nieustannie zaskakuję rodzinę i znajomych. Zmieniłam swoje podejście do gotowania i doszłam do wielu wniosków. Jedną z pierwszych porad jakich Ci udzielę jest – Pamiętaj, że by zjeść pyszną i zdrową pizzę wcale nie musisz wyjeżdżać do Włoch czy testować różne knajpy w poszukiwaniu smaku idealnego – możesz zrobić ją u siebie w domu a ja pokażę Ci jak doskonale przyrządzić włoską pizzę, jakich przypraw i dodatków używać a także jak zrobić ciasto. W tym przepisie znajdziesz wiele informacji, pochodzących z samych Włoch. ZACZYNAJMY! 😋

Przepis na włoskie ciasto

Uwaga, uwaga! Przepis na ciasto na pizze, którą znajdziecie poniżej przywiozłam z Włoch.

Składniki:

  • 400 g mąki włoskiej typ. 00 (lub zaproponowanego zamiennika, nie używam zwykłej mąki pszennej),
  • 250 ml ciepłej wody (najlepiej użyć wody ciepłej, ale nie letniej i nie gorącej),
  • 17 g świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Użyć drożdży suchych czy świeżych?

Osobiście polecam używanie drożdży świeżych. Szczerze powiem, że nie próbowałam wykonać ciasto z drożdży suchych. Jeżeli kiedyś robiliście ciasto z dodatkiem suchego składnika, poproszę o opinię w komentarzach.

Ps. Jeżeli chcesz aby ciasto miało wyrazisty smak, możesz dodać do ciasta zioła, dobra będzie np. bazylia. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić, bo i tak w późniejszym etapie będziemy pizzę przyprawiać. Delikatnie i z umiarem!

Sposób wykonania

W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczam – łyżkę mąki, cukier i odpowiednią ilość świeżych drożdży. Pozostawiam rozczyn na kilka minut w ciepłym miejscu. Po upływie ok. 10 minut. Rozczyn mieszam z mąką i resztą składników.

Pamiętaj to bardzo ważne: ciasto włoskie musi być bardzo dobrze wyrobione, osobiście wyrabiam go ok. 15-20 minut, do momentu kiedy jest elastyczne i gładkie. Po wyrobieniu ciasta, przykrywam miskę kuchenną ścierką (ważne aby materiał był przewiewny) pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto formuje w kulki o wybranej wielkości. Osobiście wykonuję pizzę o średnicy do 30 cm.

Co jest ważne?

Jak zdążyłam się przekonać niejednokrotnie – my Polacy, mamy często błędne myślenie na temat perfekcji pizzy, zresztą przepisy, które w wielu przypadkach znajdziesz w internecie bywają nieco zmienione. Polskie przepisy na ciasto na pizzę jest inna. Najczęściej stosujemy zwykłą mąkę.

Zdecydowanie przesadzamy z grubością ciasta i ilością składników. Pamiętajcie, że nie zawsze dużo oznacza dobrze i zdrowo. Nie chcemy się przecież “napchać” tak by przez resztę dnia leżeć brzuchem do góry ale smacznie zjeść, a to znacząca różnica. Ciasto na pizzę zdecydowanie nie powinno być zanadto grube. W trakcie wyrabiania (jak już wspomniałam) możesz dodać do ciasta przypraw, dzięki temu ciasto będzie jeszcze lepsze a pizza smaczniejsza.

Pamiętaj:

Podstawą jest mąka. Jeżeli chcesz wykonać prawdziwe włoskie ciasto na pizzę powinieneś użyć specjalnie przeznaczonej do tego mąki 00.

Co prawda, spotkać ją w polskim sklepie jest ciężko ale nie jest to niemożliwe. Przyzwyczajenia kulinarne Polaków się zmieniło, z tego względu bardzo często spotykamy w większych sklepach produkty, których kiedyś nie było – i bardzo dobrze, bo dzięki temu możemy eksperymentować w kuchni. Wróćmy jednak do sedna sprawy, jeżeli pomimo trudów i znojów nie uda Ci się kupić mąki 00 osobiście, możesz ją zamówić przez internet lub zastosować zamiennik, który często zawierają inne przepisy. Pizza włoska będzie wówczas równie pyszna.

Do wykonania ciasta można zastosować również mąkę luksusową 550.

 

 

przygotowywanie pizzy

Sos o doskonałym smaku

Mamy już wyrośnięte ciasto ale to nie wszystko! Kolejnym równie ważną kwestią aby pizza mogła posiadać najprawdziwszy smak jest przygotowanie sosu pomidorowego. W kuchni włoskiej, kucharze nie uznają polewania pizzy ketchupem gdyż zabija ona prawdziwy smak dania, sos który wykonasz powinien być aromatyczny, doskonały w smaku i sprawiać, że żadnych dodatków typu ketchup czy inny sos, stosować nie będzie trzeba.

Składniki:

  • 500 ml pasty pomidorowej lub włoskich pomidorów w puszce (ja, co

roku przygotowuje sobie takie pomidory w domu, w słoikach – przepis znajdziecie w oddzielnym artykule),

  • 1 cebula, najczęściej wybieram czerwoną,
  • świeża bazylia,
  • czosnek – zazwyczaj dodaję 5 ząbków średniej wielkości,
  • oliwa z oliwek – zadbaj aby jakość produktu była jak najlepsza,
  • sól.

Najlepiej, jeżeli przyprawy i składniki będą świeże i pełnowartościowe, wówczas pizza będzie smakować doskonale. Taki zamiar osiągniesz jedynie wówczas, kiedy doprawisz pizzę ziołami wyhodowanymi w swoim ogródku. Mają one całą masę wartości, są pełne wyrazistego smaku i zapachu. Więcej informacji dlaczego warto stosować naturalne przyprawy w kuchni znajdziesz w jednym z poprzednich wpisów, które polecam przeczytać.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewam oliwę, kiedy jest wystarczająco gorąca wrzucam do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczyna nabierać pięknego złotego koloru dodaję czosnek. Dodaję pastę pomidorową lub pomidory włoskie w puszce (często wybieram produkty marki Cirio, gdyż według mnie mają głęboki smak).

Dodaję liście bazylii, zazwyczaj rozrywam je na pół by wydobyć z nich piękny aromat i smak. Możesz dodać również oregano. Doprawiam solą i dodaję suszone chili. Gotuję.

Pamiętaj: prawdziwy, włoski sos pomidorowy, którym zostanie posmarowana pizza najlepiej jeżeli długo się gotuje, dzięki temu woda odparuje a na patelni zostanie prawdziwa kwintesencja smaku. Ja zwykle gotuje sos około 90 minut, kontrolując jego konsystencję. Dostępne przepisy zazwyczaj podają określony czas gotowania, ja kieruję się doświadczeniem.

 

sos do pizzy

 

 

 

Dodatki do pizzy – jakie polecam?

Ważna zasada, którą zawiera niemal każdy przepis – jeżeli chcesz odpowiednio połączyć smaki i zachować ich kwintesencje nie upychaj na pizzy zbyt wielu składników, nie stosuj również mieszkanki wielu produktów ze sobą. Dodatki których ja najczęściej używam i doskonale się sprawdzają to:

  • szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, rukola,
  • szynka dojrzewająca, pieczarki,
  • salami piccante i oliwki,
  • cztery sery: mozzarella, parmezan, fontina, gorgonzola,
  • owoce morza.
  • papryka, oliwki i inne dodatki

dpizza włoska, papryka, oliwki i inne dodatki

….i pizza do piekarnika!

Ciasto posmaruj sosem, nałóż przygotowane składniki i włóż do nagrzanego do 250st piekarnika. Czas pieczenia to około 20-30 min, kontroluj co jakiś czas.

Wskazówka: Jeżeli placki na spód pizzy są grubsze, decyduje się na przypieczenie ich przed nałożeniem składników. Kilka minut w piekarniku robi różnicę.

Tajemnica smaku – przyprawa do pizzy, mój przepis

Sekretem smaku pizzy jest, rzecz jasna, specjalnie wybrana przyprawa do pizzy, mieszanka wielu ziół. Skład jej jest następujący:

  • bazylia,
  • tymianek,
  • oregano,
  • papryka czerwona – słodka,
  • papryka ostra,
  • czosnek,
  • kolendra,
  • cząber,
  • gorczyca,
  • rozmaryn,
  • pieprz.

Przyprawa do pizzy może zostać przygotowana przez nas samodzielnie, używajmy do tego świeżych lub suszonych ziół, przepis jest bardzo prosty. Świeże wystarczy zerwać z krzaczka, posiekać drobno i wsypać do sosu pomidorowego. Jeszcze prostsze jest sporządzenie mieszanki z suszonych ziół, wystarczy je wsypać w odpowiadających nam proporcjach do sosu. Jeśli akurat mamy takową pod ręką – doskonale sprawdzą się gotowe mieszanki ziół do pizzy.

 

mieszanka przypraw

Jak powinna zostać zrobiona przyprawa?

Jest to bardzo proste. Wystarczy znaleźć mały słoiczek z zakrętką. Wybrane suszone zioła wsypać do słoiczka i szczelnie zakręcić. Tak przygotowana przyprawa do pizzy będzie zawsze pod ręką, gotowa do użytku. Pamiętajmy jednak, by nie odkręcać słoika bez potrzeby, gdyż przyprawa może zwietrzeć.

 

Czy warto kupić w sklepie?

Oczywiście, przyprawa do pizzy może zostać kupiona w sklepie. Ale jak to bywa z produkt nie równy produktowi, więc postaraj się wybierać tylko wysoką jakość, tak by zachować doskonały smak i zapach przyprawy do pizzy. Z tego, co wiem w sklepach można spotkać produkty kierowane tylko do tego dania włoskiego lub po prostu – do dań kuchni włoskiej.

Dla mnie najlepsza jest gotowa przyprawa do pizzy Prymat i Kamis, gdyż najbardziej przypadły mi do gustu po względem smaku i aromatu. Spośród wielu dań kuchni włoskiej, pizza jest jednym z tych, zasługujących na szczególną uwagę. Mam nadzieję, że podane przeze mnie powyżej informacje i przepis na pizze wam się przydadzą a doskonale przygotowana, prawdziwa włoska pizza, na stałe zagości na stołach.

Jeżeli masz jakieś pytania na temat przygotowania pizzy włoskiej i przyprawy, lub wypróbowałeś mój przepis i chcesz podzielić się opinią – dodaj komentarz!

 

Comments

comments

9 Replies to “Super przepis na pizzę – Przyprawa do pizzy i prawdziwe włoskie ciasto”

    1. Najpierw spróbowałabym bez ketchupu 😉 odpowiednio przyrządzona pizza włoska posiada cały smak w sobie, który możemy niestety zepsuć tego typu dodatkami.

  1. Droga Pani Domu, szczerze zazdroszczę i podziwiam Twoje zdolności kulinarne. Ja stałam w długiej kolejce po rozum i urodę i niestety otrzymałam tylko marny pakiet podstawowych umiejętności kulinarnych, które pozwalają mi przygotować mrożoną pizze giuseppe. Teściowa złapała się za głowę, gdy dowiedziała się, że zamiast gotować mężowi, kupuję obiady w lokalnym barze 😉
    Jednakże zainspiruję się Twoim przepisem i spróbuję upiec pizzę. Nie chcę się rzucać od razu na głęboką wodę – na początek skorzystam z gotowego ciasta z biedronki 😉 Ale w przyszłości… kto wie. Może kiedyś pochwalę Ci się moją pizzą zrobioną od podstaw.
    Czy można gdzieś spróbować Twojej pizzy? Czy myślałaś o pracy jako nauczycielka gotowania? Mój mąż szuka kogoś kto nauczy go gotować (zupełnie stracił nadzieję, że ja się nauczę) 😉
    Pozdrawiam!

    1. Pollyanna nie taki diabeł straszny jak go malują 😉 Podwiń rękawy i do roboty, nie wszyscy od razu stają się MasterChef’em! Teściowa zamiast łapać się za głowę niech udzieli Ci cennych wskazówek, a męża przegoń wałkiem do ciasta kiedy będzie Ci przeszkadzał 😉

      Jeżeli mogę Ci coś poradzić – nie odkładaj niczego na później. Jeżeli masz ochotę sama upiec ciasto do pizzy, ZRÓB TO! Przecież nic się nie stanie, najwyżej nie wyjdzie (pobiegniesz szybciutko do biedronki i kupisz gotowe) a Ty na przyszłość będziesz wiedziała co robisz źle 🙂 Aaaa i nie załamuj się niepowodzeniami – zrób na złość, gotuj jak najwięcej! 🙂

      Haha, na nauczycielkę raczej się nie nadaję, sama jeszcze się uczę. Codziennie próbuję nowych rzeczy, eksperymentuje i szukam nowych smaków. Zapraszam Ciebie i męża niedowiarka do systematycznego odwiedzania mojego bloga, w najbliższym czasie będzie tu sporo nowości, kto wie może któregoś dnia po powrocie z pracy mąż powita Cię romantyczna kolacją 🙂 Trzymajcie się ciepło!

  2. Hej, przepis wydaje się spoko, spróbuję go dziś wykonać. Powiedz mi proszę, czy mogę użyć suszonych drożdży? Jeśli tak to w jakiej ilości? Z góry dzięki.

    1. Bardzo się cieszę, że zadajecie takie pytania… Przemysławo, szczerze powiem Ci, że ja używam drożdży świeżych, ogółem jeżeli mam możliwość to zawsze skłaniam się ku składnikom świeżym z tego względu, że moim zdaniem mają w sobie najwięcej wartości. Oczywiście jeżeli nie masz drożdży świeżych, możesz zastąpić je suchymi, moja koleżanka np. znalazła w necie specjalne drożdże do pizzy Browin i właśnie ich używa. 17 g drożdży świeżych to jakieś 4,5 – 5g suchych.

      1. Dzięki za odpowiedź, zawsze nurtowało mnie to pytanie. Pizze już zrobiłam ze świeżych drożdży, ale zrobie jeszcze raz z suchych dla spróbowania, czy faktycznie wyjdzie równie dobre i mięciutkie ciasto.

  3. Pani domu, bardzo zaintrygował mnie Twój wpis, ponieważ to oryginalny włoski przepis, a Ty dzielisz się nim z nami. Cieszę się, że tak szczegółowo wszystko opisałaś, bardzo ułatwi mi to zadanie. Mam natomiast jeszcze pytanie, ponieważ nie zawsze mam dostęp do świeżych drożdży, a kiedy użyję suchych to czy nie wpłynie to na jakość ciasta? No i czy trzeba robić z nich tak samo rozczyn czy wystarczy pomieszać z mąką? W przypadku racuchów mieszam z mąką, ale nie wiem co z ciastem do pizzy. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! 🙂

    1. Renato, tak jak pisałam wyżej, ja osobiście bardziej skłaniam się ku świeżym drożdżom, jeżeli jednak kupujesz drożdże suche zadbaj aby były one jak najlepszej jakości. Proponuję zrobić rozczyn – drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem i oliwą, to wszystko wlać do mąki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *