Chrupiące słone paluszki są idealnym dodatkiem do kawy, czy dobrą przekąską dla najmłodszych. Nie są one bardzo kaloryczne, dzięki czemu często goszczą na naszych stołach podczas różnych spotkań. Ważne jednak, aby słone paluszki były smaczne oraz kruche, a zarówno wytrzymały długo. Wiele osób decyduje się na kupno tej słonej przekąski, jednak najlepsze są te domowej roboty.

Paluszków słonych znajdziemy na półkach sklepowych wiele., jednak nic nie dorówna jakości przygotowanych samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność co do jakości ciasta, że są one odpowiednio słone i spełniają nasze oczekiwania. Poniżej przedstawiamy 3 sposoby przygotowania paluszków w domu. Wybierz przepis który jest najbliżej Twoich oczekiwań i do dzieła!

Chrupiące domowe paluszki słone – przepis

Przepis nr1.

Składniki:

200g mąki pszennej,

ok. 100g masła,

50 ml wody,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli,

sól morska gruboziarnista.

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól a następnie wszystkie składniki ze sobą łączymy. Dodajemy masło, pocięte na cienkie listki.

Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, wodę dolewamy stopniowo.

Kiedy ciasto jest już gotowe, rozpoczynamy formowanie cienkich paluszków, które układamy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Paluszki posypujemy solą morską.

Blachę z paluszkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy około 15 min.

 

Przepis nr2

Składniki:

  • 200g mąki,
  • 15g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek mleka,
  • 50g masła – stopionego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól morska gruboziarnista.
Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz roztopione masło. Podgrzewamy mleko o rozpuszczamy w nim świeże drożdże. Kiedy drożdże rozpuszczą się w mleku, wlewamy je do miski z mąką i wszystkie składniki łączymy.

Wyrabiamy ciasto, po uzyskaniu jednolitej masy, rozwałkowujemy na cienki placek – ok. 5 mm. Ciasto kroimy na cienkie paseczki.

Paluszki rozkładamy na blaszce i przygotowujemy do pieczenia. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy solą. Tak przygotowane paluszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około 15-20 min.

 

Przepis nr3

Składniki:

250g mąki pszennej,

100g margaryny,

1/2 łyżki smalcu,

1/2 łyżki cukru,

25g świeżych drożdży,

1/4 szklanki śmietany 18%,

szczypta soli.

sól morska.

Można dodać także:

natka pietruszki,

kminek Prymat,

sezam,

ser żółty.

 

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z cukrem i śmietaną, dokładnie mieszamy. Smalec i margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy jajko, szczyptę soli i rozpuszczone drożdże. Dokładnie zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy aby uzyskać kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Z powstałego prostokąta wykrawamy paski, o szerokości około 1-1,5 cm i długości do 20 cm. Powstałe paluszki obtaczamy w soli morskiej.

Paluszki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wkładamy blaszkę z paluszkami, pieczemy około 15 min. Co jakiś czas kontrolujemy pieczoną przekąskę, tak aby paluszki się nie za bardzo spiekły. Kiedy są już gotowe, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Przepisów na domowe słone paluszki jest kilka, w Internecie znajdziesz również inne możliwości. Powyżej wybraliśmy dla Ciebie pomysły sprawdzone i lubiane. Każdy z przetestowała nie jedna kobieta w domu. Wybierz ten, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i zaskocz Twoich znajomych lub rodzinę wyjątkową przekąską zrobioną samodzielnie. Od dziś, nie musisz iść do sklepu by je kupić, zrobione w domu, smakują jak paluszki lajkonik. Paluszki solone własnej roboty z pewnością sprawdzą się doskonale na spotkaniach rodzinnych, ze znajomymi, czy po prostu przed komputerem lub telewizorem.

 

Comments

comments

Przepis oceniono na:
Dodano 0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *