Myślistwo to nieodłączny element polskiej kultury. Tradycja spożywania dziczyzny na ziemiach polskich sięga czasów średniowiecza. Mięso z sarny, dzika, zająca czy bażanta było głównym daniem na polskich stołach zarówno władców, jak i elity szlacheckiej. Obecnie łowiectwo w Polsce regulowane jest wieloma przepisami i myśliwi zobowiązani są do przestrzegania limitów liczbowych upolowanych zwierząt. Dziczyzna stanowi zatem swego rodzaju rarytas w kuchni i jest przygotowywana tylko na specjalne okazje ze względu na jej ograniczoną dostępność w sklepach mięsnych.

Przygotowanie dziczyzny

Potrawy z dziczyzny wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Przygotowanie pysznych dań z mięsa zwierząt dziko żyjących nie jest skomplikowane, choć może wymagać więcej czasu niż w przypadku mięsa zwierząt hodowlanych.

Mięso zwierząt łownych jest zwarte i dość twarde, dlatego, zanim dziczyzna trafi na nasze stoły, musi być odpowiednio przygotowana. Powinna poleżeć w chłodnym miejscu, aby zmiękła (skruszała). Długość tego procesu uzależnione jest od wieku i gatunku upolowanego zwierzęcia. W warunkach domowych można umieścić mięso w zamrażarce na około 2 tygodnie, a następnie stopniowo rozmrażać na dolnej półce lodówki.

Po skruszeniu mięsa, ale jeszcze przed obróbką kulinarną mięso powinno zostać zamarynowane. To, na jaki rodzaj marynaty zdecydujemy się, zależy od mięsa, którym dysponujemy.

Rodzaje marynat

Do przygotowania marynaty ziołowej potrzebujemy rozgniecione: ziele angielskie, pieprz, jałowiec, goździki oraz liść laurowy. Tak przygotowaną mieszankę należy wrzucić na patelnię, zalać czerwonym winem i podgrzać. Na koniec dodać miód i rozmaryn. W ostudzonej marynacie zanurzamy dziczyznę, zabezpieczymy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Marynatę warzywną sporządzimy z: kilku łyżek oleju, łyżki cukru, łyżki octu winnego, startej na tarce o dużych oczkach marchwi, pietruszki oraz selera, posiekanej cebuli, pokruszonego liścia laurowego oraz kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, dokładnie okrywamy je warzywami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przepisy na smaczne i proste potrawy z dziczyzny

Mięso dzikich zwierząt ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do mięsa zwierząt hodowlanych. Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów. Oto 3 smaczne i zdrowe przepisy na dania z dziczyzny:

  • Pieczony schab z dzika z grzybami

Schab z dzika to proste w przygotowaniu danie, które zawsze się udaje i smakuje doskonale.

Składniki:

  • 600 g schabu z dzika,
  • 2 cebule,
  • garść suszonych borowików,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pieprz i sól,
  • olej,
  • woda.

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Schab z dzika kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Wyjmujemy mięso z garnka, a na jego miejsce wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i smażymy, aż do miękkości. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso wraz z namoczonymi grzybami i podsmażoną cebulą. Dodajemy rozmaryn, ziele angielskie i zalewamy wodą, tak by płyn lekko przykrył mięso. Dusimy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około 60 minut. Gotowe danie można podać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Schab z dzika

  • Gulasz z jelenia w czerwonym winie

Gulasz z jelenia to prawdziwy przysmak dla pasjonatów dziczyzny. Jego przygotowanie jest szybkie, a dodanie wytrawnego, czerwonego wina doskonale wzbogaci jego smak.

Składniki:

  • 25 ml bulionu warzywnego,
  • 300 g mięsa z jelenia (karczek, łopatka),
  • 1 cebula,
  • 2 sztuki liścia laurowego,
  • pół łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • pół łyżeczki tymianku suszonego,
  • pół łyżeczki świeżej kolendry,
  • sól,
  • 3 ziarna jałowca,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 185 ml wina czerwonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Mięso kroimy na kawałki, solimy, posypujemy tymiankiem i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej w garnku (najlepiej o grubym dnie). Przekładamy do niego mięso, dodajemy pokrojoną cebulę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 1 godzinę. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub ziemniakami będzie smakował wyśmienicie.

Gulasz z jelenia

  • Przepiórki w marynacie musztardowo-miodowej

Mięso przepiórcze jest znane ze swojego delikatnego smaku. Przepiórki w marynacie musztardowo-miodowej są doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą przygotować coś szybko i smacznie.

Składniki:

  • 3 tusze przepiórcze,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól (do smaku),
  • tłuszcz roślinny.

Miód, musztardę, czosnek rozgnieciony w prasce, 3 łyżki oleju roślinnego, sól i pieprz mieszamy dokładnie razem. Tusze przepiórcze smarujemy przygotowaną marynatą i pozostawiamy na przynajmniej kilka godzin lub na całą noc w lodówce. Po tym czasie układamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy z obu stron i wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut.

Pieczona przepiórka

Z czym podawać dziczyznę?

Mięso zwierząt dzikich można gotować, piec, dusić, grillować, a nawet smażyć. Dziczyzna świetnie komponuje się z ziemniakami w różnych postaciach (gotowane, pieczone, podsmażane), z gruboziarnistymi kaszami (pęczak, kasza gryczana) oraz kluskami śląskimi.

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Dziczyzna pomimo swoich walorów zdrowotnych jest mięsem niedocenianym w polskiej kuchni. W porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych jest znacznie chudsza, zawiera dużo cennych składników odżywczych, jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz łatwo przyswajalne żelazo.

Dziczyzna zalecana jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i stawiają na zdrowe posiłki i zdrowe przekąski. Mięso zwierząt łownych uznawane jest za zdrowszą alternatywę dla mięsa zwierząt hodowlanych. Jest niskokaloryczne, zawiera niewielką ilość tłuszczu (3 g na 100 g produktu surowego), a ponadto włączając dziczyznę do naszego menu, możemy być pewni, że nie znajdziemy w niej dużej ilości cholesterolu.

Należy jednak pamiętać, aby przed zakupem mięsa zwierzyny łownej upewnić się, że zostało ono przebadane weterynaryjnie i legalnie dopuszczone do spożycia.

Podsumowanie

Dziczyzna nie tylko doskonale smakuje, ale stanowi źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie bez powodu zatem uznawana jest za mięso najwyższej klasy. Konsumpcja wyrobów z dziczyzny rośnie z roku na rok nie tylko wśród amatorów zdrowego odżywiania, ale również wśród osób poszukujących mniej kalorycznego jedzenia.