Przechadzając się wśród półek sklepowych znajdujemy czasem produkty o dziwnie brzmiących nazwach. Jedną z nich jest maizena Co to jest i do czego służy? Jakie ma wartości odżywcze i czy jest to wartościowy składnik diety? Jakie są opinie o produkcie i czy warto go kupić? Poniżej dowiesz się wszystkiego!

Czym jest maizena?

To skrobia kukurydziana pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy. Ma biały kolor, nie posiada smaku ani zapachu. Czasem błędnie kojarzona z mąką kukurydzianą. W diecie proteinowej jest stosowana jako zamiennik mąki i używana do zagęszczania zup i sosów.

Maizena ma postać śnieżnobiałego proszku, który konsystencją przypomina nieco mąkę ziemniaczaną. Nie posiada smaku ani zapachu, co sprawia, że stosowana do zagęszczania np. zup, nie nadaje im mączystego posmaku.

Aby skrobia kukurydziana mogła zostać zastosowana w kuchni, należy najpierw połączyć ją z zimną wodą, rozmieszać a następnie dodać do potrawy. Produkt nie posiada glutenu ani konserwantów.  Od mąki kukurydzianej różni się tym, że pozyskiwana jest z pręcików kukurydzy, mąka natomiast z ziaren. W przemyśle spożywczym jest zaliczana do substancji oznakowanych literą „E”.

kukurydza

Cechy charakterystyczne

Maizena to skrobia kukurydziana – produkt całkowicie naturalny, pozbawiony barwników sztucznych i konserwantów. Maizena jest produktem bezglutenowym, co czyni ją całkowicie bezpieczną dla osób z alergiami lub nietolerancja pokarmową. Zawiera także minimalną ilość białka, dzięki czemu stosowana jest powszechnie w diecie Dukana.

Zastosowania

Skrobia kukurydziana znajduje szereg zastosowań w kuchni:

  • może być używana do wypieku ciast, przyrządzania deserów,
  • z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę do mięs,
  • połączona z ciepłą wodą tworzy kleik, w związku z tym świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów mięsnych i warzywnych,
  • maizeny możemy używać tak jak mąki – podsypać nią blaszkę przed wyłożeniem ciasta, oprószyć nią stolnicę i wałek.

Skład i wartości odżywcze

W 100 g produkty znajduje się 351 kcal, w tym: 0,10 g tłuszczu, 0,30 g białka, 87,2 g węglowodanów,

  • tłuszcz – 0,10g,
  • białko – 0,30g,
  • węglowodany – 87,2g,
  • błonnik – 0,9g,
  • sól – 0,005g,
  • sód – 9 mg,
  • potas – 3 mg,
  • magnez – 3 mg,
  • wapń – 2 mg,
  • żelazo – 0,5 mg.

Czy skrobia i mąka kukurydziana to to samo?

Nie! Mąka kukurydziana i skrobia to nie to samo. Różną się niemalże wszystkim. Skrobia pozyskiwana jest z pręcików, natomiast mąka z ziaren kukurydzy. Inne są również właściwości odżywcze tych produktów oraz zastosowanie. Skrobia posiada właściwości zagęszczające i stosowana jest w polskim przemyśle jako dodatek słodyczy, sosów, dań gotowych itd. Mąka kukurydziana dodana do dań sprawia, że stają się puszyste, nadaje im lekko słodkawy posmak i piękny żółty kolor.

Gdzie kupić skrobię kukurydzianą?

Wiemy już czym jest maizena i jakie ma właściwości oraz zastosowania, więc pora odpowiedzieć sobie na pytanie: skrobia kukurydziana – gdzie ją kupić?

Przede wszystkim skrobię kukurydzianą możemy spróbować znaleźć w hipermarkecie lub sklepiku osiedlowym – coraz częściej produkt ten pojawia się właśnie tam. Z pewnością jednak znajdziemy ją w sklepiku z naturalną żywnością. Skrobi kukurydzianej możesz szukać zarówno w sklepach stacjonarnych jak również internetowych oferujących zdrową żywność. Zazwyczaj cena produktu waha się od 5 do 18 złotych. Maizena, skrobia kukurydziana to produkt łatwo dostępny, osoby z nietolerancją na gluten, powinny jednak podczas zakupów upewnić się, że jest to produkt wolny od GMO i nie zawiera glutenu. Skrobia kukurydziana powinna być przechowywana w chłodnym i cichym miejscu.