Przechadzaj膮c si臋 w艣r贸d p贸艂ek sklepowych znajdujemy czasem produkty o dziwnie brzmi膮cych nazwach. Jedn膮 z nich jest maizena Co to jest i do czego s艂u偶y? Jakie ma warto艣ci od偶ywcze i czy jest to warto艣ciowy sk艂adnik diety? Jakie s膮 opinie o produkcie i czy warto go kupi膰? Poni偶ej dowiesz si臋 wszystkiego!

Czym jest maizena?

To skrobia kukurydziana pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z bia艂ych pr臋cik贸w kukurydzy. Ma bia艂y kolor, nie posiada smaku ani zapachu. Czasem b艂臋dnie kojarzona z m膮k膮 kukurydzian膮. W diecie proteinowej jest stosowana jako zamiennik m膮ki i u偶ywana do zag臋szczania zup i sos贸w.

Maizena ma posta膰 艣nie偶nobia艂ego proszku, kt贸ry konsystencj膮 przypomina nieco m膮k臋 ziemniaczan膮. Nie posiada smaku ani zapachu, co sprawia, 偶e stosowana do zag臋szczania np. zup, nie nadaje im m膮czystego posmaku.

Aby skrobia kukurydziana mog艂a zosta膰 zastosowana w kuchni, nale偶y najpierw po艂膮czy膰 j膮 z zimn膮 wod膮, rozmiesza膰 a nast臋pnie doda膰 do potrawy. Produkt nie posiada glutenu ani konserwant贸w.聽 Od m膮ki kukurydzianej r贸偶ni si臋 tym, 偶e pozyskiwana jest z pr臋cik贸w kukurydzy, m膮ka natomiast z ziaren. W przemy艣le spo偶ywczym jest zaliczana do substancji oznakowanych liter膮 „E”.

kukurydza

Cechy charakterystyczne

Maizena to skrobia kukurydziana – produkt ca艂kowicie naturalny, pozbawiony barwnik贸w sztucznych i konserwant贸w. Maizena jest produktem bezglutenowym, co czyni j膮 ca艂kowicie bezpieczn膮 dla os贸b z alergiami lub nietolerancja pokarmow膮. Zawiera tak偶e minimaln膮 ilo艣膰 bia艂ka, dzi臋ki czemu stosowana jest powszechnie w diecie Dukana.

Zastosowania

Skrobia kukurydziana znajduje szereg zastosowa艅 w kuchni:

  • mo偶e by膰 u偶ywana do wypieku ciast, przyrz膮dzania deser贸w,
  • z powodzeniem zast臋puje tradycyjn膮 panierk臋 do mi臋s,
  • po艂膮czona z ciep艂膮 wod膮 tworzy kleik, w zwi膮zku z tym 艣wietnie sprawdza si臋 jako zag臋stnik do sos贸w mi臋snych i warzywnych,
  • maizeny mo偶emy u偶ywa膰 tak jak m膮ki 鈥 podsypa膰 ni膮 blaszk臋 przed wy艂o偶eniem ciasta, opr贸szy膰 ni膮 stolnic臋 i wa艂ek.

Sk艂ad i warto艣ci od偶ywcze

W 100 g produkty znajduje si臋 351 kcal, w tym: 0,10 g t艂uszczu, 0,30 g bia艂ka, 87,2 g w臋glowodan贸w,

  • t艂uszcz – 0,10g,
  • bia艂ko – 0,30g,
  • w臋glowodany – 87,2g,
  • b艂onnik – 0,9g,
  • s贸l – 0,005g,
  • s贸d – 9 mg,
  • potas – 3 mg,
  • magnez – 3 mg,
  • wap艅 – 2 mg,
  • 偶elazo – 0,5 mg.

Czy skrobia i m膮ka kukurydziana to to samo?

Nie! M膮ka kukurydziana i skrobia to nie to samo. R贸偶n膮 si臋 niemal偶e wszystkim. Skrobia pozyskiwana jest z pr臋cik贸w, natomiast m膮ka z ziaren kukurydzy. Inne s膮 r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze tych produkt贸w oraz zastosowanie. Skrobia posiada w艂a艣ciwo艣ci zag臋szczaj膮ce i stosowana jest w polskim przemy艣le jako dodatek s艂odyczy, sos贸w, da艅 gotowych itd. M膮ka kukurydziana dodana do da艅 sprawia, 偶e staj膮 si臋 puszyste, nadaje im lekko s艂odkawy posmak i pi臋kny 偶贸艂ty kolor.

Gdzie kupi膰 skrobi臋 kukurydzian膮?

Wiemy ju偶 czym jest maizena i jakie ma w艂a艣ciwo艣ci oraz zastosowania, wi臋c pora odpowiedzie膰 sobie na pytanie: skrobia kukurydziana – gdzie j膮 kupi膰?

Przede wszystkim skrobi臋 kukurydzian膮 mo偶emy spr贸bowa膰 znale藕膰 w hipermarkecie lub sklepiku osiedlowym 鈥 coraz cz臋艣ciej produkt ten pojawia si臋 w艂a艣nie tam. Z pewno艣ci膮 jednak znajdziemy j膮 w sklepiku z naturaln膮 偶ywno艣ci膮. Skrobi kukurydzianej mo偶esz szuka膰 zar贸wno w sklepach stacjonarnych jak r贸wnie偶 internetowych oferuj膮cych zdrow膮 偶ywno艣膰. Zazwyczaj cena produktu waha si臋 od 5 do 18 z艂otych. Maizena, skrobia kukurydziana to produkt 艂atwo dost臋pny, osoby z nietolerancj膮 na gluten, powinny jednak podczas zakup贸w upewni膰 si臋, 偶e jest to produkt wolny od GMO i nie zawiera glutenu. Skrobia kukurydziana powinna by膰 przechowywana w ch艂odnym i cichym miejscu.