Odporność organizmu to niezwykle ważna kwestia dla naszego zdrowia. Szczególnie ważną rolę odgrywa w sezonie jesienno-zimowym, gdy wokół krążą rozmaite bakterie i wirusy. Silny układ odpornościowy skutecznie poradzi sobie z wszelkimi patogenami. Nie ulega wątpliwości, iż sprawność naszego układu immunologicznego warunkuje wiele czynników. Zaliczamy do nich między innymi ruch na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość odpoczynku oraz snu i wiele innych.
W procesie wzmocnienia odporności organizmu najważniejsza jest dobrze zbilansowana dieta. Zróżnicowane, pełnowartościowe posiłki z pewnością wpłyną przyczynią się do lepszego samopoczucia oraz wspomogą działanie układu odpornościowego. Wiele produktów spożywczych w składzie zawiera substancje bioaktywne, które niewątpliwie są niezbędne do zachowania zdrowia. Zastanawiasz się, jak skomponować odpowiednią dietę wzmacniającą odporność? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!
Czym jest odporność organizmu?
Odporność to nic innego, jak obrona organizmu przed patogenami, czyli związkami chorobotwórczymi, które mogą powodować rozwój infekcji. Wspomniane patogeny dzielą się na zewnętrzne (bakterie, wirusy, toksyny) oraz wewnętrzne (komórki nowotworowe). W przypadku, gdy nasz układ immunologiczny nie jest w pełni silny, nie potrafi skutecznie przeciwdziałać atakującym go drobnoustrojom. W wyniku tego szkodliwe związki gromadzą się w okolicach układu oddechowego jednocześnie uszkadzając powierzchnię błony śluzowej. W konsekwencji wywołuje to rozmaite infekcje oraz stany zapalne.
Kwestia odporności jest bardzo istotna już od pierwszych chwil życia. Na początku przeciwciała zostają przekazane noworodkowi wraz z mlekiem matki. Z upływem lat odporność zanika i trzeba budować ją na nowo. Początkowo nieuniknione są częste choroby dziecka – zwłaszcza w wieku przedszkolnym, niemniej jednak układ odpornościowy wzmacnia się.
Bardzo istotna jest również dieta, aktywność fizyczna, hartowanie oraz szczepienia realizowane w dalszym etapie życia. Z czasem organizm człowieka uodparnia się na przebyte choroby, co sprawia, że coraz rzadziej chorujemy. Niemniej jednak warto wprowadzić do codziennego menu produkty, które będą go wspomagać w codziennym funkcjonowaniu.
Dieta wzmacniająca odporność – jak się odżywiać?
Komórki układu odpornościowego znajdują się w całym ciele człowieka, jednak ich największe skupisko występuje w obrębie błon śluzowych układu pokarmowego. Pożywienie, które dostarczamy do swojego organizmu w największym stopniu wchłaniane jest przez jelita, dlatego warto zadbać, aby posiłki były dobrze zbilansowane i dostarczały jak najwięcej witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak i zachowania zdrowia.
Dieta odpornościowa powinna obfitować w rozmaite produkty spożywcze, które w pełni zaspokoją dzienne zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu.
Dobrze zbilansowane menu przewiduje spożycie od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny. Oczywiście najważniejszym punktem jest śniadanie. Warto, aby składało się ono z pełnoziarnistych produktów, które dadzą uczucie sytości oraz dostarczą energii organizmowi. W miarę możliwości należy dołożyć starań, aby śniadania na tego rodzaju diecie były urozmaicone, dzięki czemu zapobiegniemy monotonii oraz zyskamy pewność, iż dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Równie istotną kwestią są obiady. Dobrym rozwiązaniem szczególnie na jesień i zimę są rozgrzewające zupy obfitujące w żelazo i cynk. Na zapobieganie wszelkim chorobom i infekcjom doskonale wpływają kwasy tłuszczowe omega-3 (najwięcej kwasów zawierają tłuste ryby morskie). Związek ten wytwarza niezbędne przeciwciała, a zarazem wzmacnia odporność. Nie wiesz co ugotować? Przychodzimy Ci z pomocą. Sprawdź nasze przepisy na szybki i zdrowy obiad.
Kolacja powinna być lekkostrawna. Dobrym pomysłem są jajka, które zawierają witaminę A, jak również inne związki wspomagające odporność. Pamiętajmy, aby posiłki zawsze spożywać w spokojnym tempie, w regularnych odstępach czasowych.
Na naszym blogu znajdziesz również dwie rewelacyjne diety – dieta dr. Dąbrowskiej oraz dieta Dukana – nie przegap tego!
Odpowiednia dawka witamin i minerałów
Podstawą diety wspomagającej odporność jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Optymalna ilość cennych związków z pewnością przyczynia się do zwiększenia liczby komórek układu odpornościowego w organizmie. Dzięki temu dochodzi do wzmocnienia układu krwionośnego, błon śluzowych i skóry. W diecie odpornościowej najwięcej korzyści niosą za sobą witaminy, takie jak: C, A, B, D i E.
Witamina C odgrywa kluczową rolę we wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Składa się przede wszystkim z kwasu askorbinowego, który wykazuje działanie wzmacniające oraz hamuje rozwój drobnoustrojów w ciele człowieka. Oprócz tego skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i co najważniejsze – ułatwia wchłanianie żelaza oraz innych, cennych związków. Przy tym należy podkreślić, iż organizm człowieka samoistnie nie magazynuje witaminy C, dlatego kluczowe jest spożywanie produktów, które w nią obfitują – świeżych lub mrożonych warzyw i owoców. Gdzie znajdziemy witaminę C? Przede wszystkim w warzywach tj. pietruszka, brokuł, papryka i owocach – cytrusach, kiwi, porzeczkach.
Dieta wzmacniająca odporność powinna również być bogata w witaminę A i B. Wykazują one korzystne działanie na błony śluzowe, które mają bezpośredni kontakt ze związkami chorobotwórczymi. Najwięcej witamin z grupy A znajdziemy w owocach i warzywach, produktach mlecznych oraz wątróbce. Natomiast w witaminę B obfitują orzechy, pestki, kiełki, otręby, fasola, groch, migdały, jaja oraz warzywa liściaste. Znajdziemy je też w mięsie – drobiu, wołowinie oraz rybach.
Witamina D pobudza organizm do walki z patogenami. Możemy ją znaleźć w rybach, jajach, wątróbce i olejach roślinnych. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników w organizmie. Witamina E zawarta jest w nasionach, orzechach, oleju, szpinaku, sałacie i czosnku.
Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Szczególnie jesienią i zimą nasz organizm jest narażony na różne bakterie i wirusy, które w konsekwencji mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Aby wzmocnić układ immunologiczny warto wybierać produkty bogate w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Urozmaicona dieta sprawia, że nasz organizm doskonale poradzi sobie z patogenami, a my będziemy mogli cieszyć się zdrowiem.
W okresie jesienno-zimowym dobrze jest spożywać duże ilości owoców i warzyw. Możemy z powodzeniem spożywać je na surowo bądź przygotowywać z określonych składników wyśmienite, pełnowartościowe dania. Posiłki dobrze jest wzbogacić w czosnek, gdyż jest on świetnym sojusznikiem we wzmocnieniu zdrowia. Ponadto, dzięki swoim właściwościom bardzo często uznawany jest jako naturalny antybiotyk. Podobne właściwości wykazuje cebula. Do swojej diety warto również wprowadzić płatki owsiane – są one bogactwem beta-glukanu, czyli błonnika o znakomitym działaniu. Ponadto dania dobrze doprawiać przyprawami, tj. goździki czy bazylia. Dieta odpornościowa powinna zostać wzbogacona w miód, żurawinę i imbir. Produkty te działają odkażająco i przeciwzapalnie. Niekwestionowaną zaletą diety wzmacniającej odporność jest fakt, iż produkty te można spożywać przez cały rok, dzięki czemu unikniemy wszelkich infekcji nie tylko zimą, ale i wiosną czy latem.
Odpowiednie nawadnianie
Odpowiednie nawadnianie stanowi podstawę każdej diety. Szacuje się, że człowiek powinien wypijać ok 1,5 L wody dziennie. Aby prawidłowo nawadniać nasz organizm powinniśmy spożywać wodę małymi łykami. Szczególne znaczenie ma picie jej pomiędzy posiłkami. Najlepiej wybierać wodę, która w składzie zawiera pierwiastki takie jak wapń, magnez czy cynk. Woda bez wątpienia nawilża tkanki w naszym organizmie oraz zapobiega powstawaniu infekcji czy stanów zapalnych. Ponadto jest bogactwem cennych pierwiastków. Oczywiście organizm możemy również nawodnić za pomocą innych płynów, jakimi jest np. herbata z dodatkiem miodu czy imbiru lub pyszne zupy, niemniej jednak nie zapominajmy o piciu wody niegazowanej.
Dieta bogata w probiotyki
Do diety wzmacniającej odporność warto również wprowadzić probiotyki. Zawierają one cenne związki, które przywracają równowagę i chronią nasz organizm, a jednocześnie wspomagają odporność. Naturalny probiotyk to przede wszystkim wszelkiego rodzaju jogurty oraz kefiry. Zalicza się do nich również kapusta kiszona, ogórki kiszone, mięso czy chleb na zakwasie. Warto o to zadbać, ponieważ nieodpowiednie odżywianie (w szczególności substancje konserwujące) negatywnie wpływa na nasze zdrowie, niszcząc naturalną florę bakteryjną jelit. Przez to często nie jesteśmy w stanie obronić się przed patogenami, co skutkuje różnego rodzaju chorobami.
Produkty zaliczane do probiotyków są bogate w takie same kultury bakterii, jakie znajdują się w jelitach człowieka. Dlatego, aby w pełni zadbać o florę bakteryjną jelit warto dołączyć do swojej diety naturalne probiotyki. Szczególnie w okresie jesiennym i zimowym dobrze jest spożywać duże ilości kiszonych warzyw oraz regularnie wypijać fermentowany napój mleczny (warto przed tym upewnić się, czy zawiera żywe kultury bakterii). Starajmy się jeść dużo pełnoziarnistych produktów, czosnek, cebulę, szparagi, banany, pory czy szpinak, ponieważ także zawierają składniki wspomagające jelita. Z pewnością jest to ważny krok do zachowania zdrowia.
Czego unikać?
Aby uodpornić nasz organizm przed różnego rodzaju infekcjami należy wyeliminować ze swojej diety przede wszystkim żywność przetworzoną typu fast food. Z pewnością tego typu posiłki nie ochronią nas przed patogenami. Dobrze jest również ograniczyć produkty zawierające tłuszcze nienasycone, które jak wiemy nie są dobre dla naszego organizmu. Na nasze zdrowie niekorzystnie wpływa także cukier, gdyż spowalnia on pracę leukocytów. W okresie jesienno-zimowym bez wątpienia warto spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, jednak starajmy się unikać zatłoczonych miejsc. Nie da się ukryć, że duże skupiska tłumu są prawdziwym siedliskiem bakterii. Zamiast na siłownię wybierzmy się na długi spacer np. do lasu.
Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Z pewnością zmiana nawyków żywieniowych nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie, jeśli w naszym menu często znajdują się słodycze i fast foody. Jednakże zmiana nawyków żywieniowych jest możliwa. Warto zacząć od małych kroków, aby dojść do zamierzonego celu. Na początku ograniczmy spożycie przetworzonej żywności. Zamiast po wysokokaloryczną przekąskę raczej sięgnijmy po smaczny owoc lub warzywo. Ważne, by zamiast kolorowych napojów gazowanych wybrać wodę lub świeżo wyciskane soki. Taka zmiana zdecydowanie przyniesie oczekiwane rezultaty i doskonale wpłynie na nasze zdrowie.
Podsumowanie
Jesień i zima to pory roku, w których nie trudno jest złapać infekcję. Brak słońca, spadek temperatury, deszcz i inne zjawiska pogodowe sprawiają, że organizm człowieka jest nieco bardziej osłabiony. Aby naturalnie wzmocnić organizm konieczna jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Przede wszystkim powinna być bogata w cenne witaminy i minerały, które dostarczają warzywa i owoce, produkty mleczne, mięso i wiele innych. Spożywając określone produkty spożywcze możemy być pewni, że nasz organizm będzie silny i świetnie poradzi sobie z patogenami.