Zdrowe i zbilansowane posiłki to kluczowy warunek, aby dostarczyć naszemu organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Niewłaściwie wyważona dieta pod względem jakościowym i ilościowym może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jaka jest rola mikroelementów w organizmie człowieka? Co jest źródłem mikroelementów w naszej diecie? Sprawdź!

Co to są mikroelementy?

Mikroelementami określamy grupę składników mineralnych (pierwiastków) będących istotnymi składnikami diety każdego człowieka. Pierwiastki te występują w minimalnych, a wręcz śladowych ilościach w produktach spożywczych. Dzienne zapotrzebowanie na pierwiastki śladowe u ludzi wynosi poniżej 100 mg.

Składniki mineralne są ważnym elementem płynów ustrojowych, niektórych enzymów oraz hormonów.

Do mikroelementów zalicza się: żelazo, cynk, chrom, bor, jod, miedź, molibden, mangan, selen, fluor i kobalt.

Rola mikroelementów w organizmie człowieka

Mikroelementy odgrywają w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Nawet niewielkie ich spadki poniżej normy mogą spowodować dysfunkcję organizmu.

  • Żelazo – jest najważniejszym składnikiem hemoglobiny, wiąże dwutlenek węgla i pomaga transportować go do płuc. Niedobór żelaza objawia się ogólnym osłabieniem, problemem z koncentracją, bólami i zawrotami głowy, bladą cerą i cieniami pod oczami oraz wypadaniem włosów.
  • Cynk – jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek i insuliny, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów. Objawem niedoboru cynku jest pogorszenie kondycji włosów, rozwój zapaleń błony śluzowej jamy ustnej, rozwój trądziku, częstsze infekcje, pogorszenie funkcji zmysłów węchu i smaku oraz zmysłu wzroku (po zmroku).
  • Chrom – ma znaczący wpływ na metabolizm glukozy, jest jednym z pierwiastków biorących udział w regulacji poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych, nasila on również transport aminokwasów do komórek mięśniowych. Obniżone stężenie chromu we krwi może zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
  • Bor – obecność tego pierwiastka w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu kostnego, wzmacnia i buduje mięśnie oraz poprawia koordynację ruchową. Do najczęstszych objawów niedoboru boru możemy zaliczyć: skurcze mięśni, nadczynność tarczycy, problemy ze stawami oraz osteoporozę.
  • Jod – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niedobór jodu jest wyjątkowo niebezpieczny dla kobiet w ciąży, gdyż może wywołać przedwczesny poród lub nawet poronienie.
  • Miedź – bierze udział we wchłanianiu i transporcie żelaza, w tworzeniu kości i kolagenu oraz w produkcji czerwonych krwinek. Niedobór miedzi prowadzi do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, trzustki, nerek i płuc.
  • Molibden – jest potrzebny do przyswajania tłuszczów i cukrów, oczyszcza organizm z toksyn oraz przeciwdziała anemii. Do objawów niedoboru tego metalu należą bóle głowy, próchnica, zaburzenia libido, przemęczenie, senność i osłabienie odporności.
  • Mangan – jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego oraz kostnego i krwionośnego, jest składnikiem enzymów niezbędnych w syntezie białek oraz stabilizuje poziom cukru. O niedoborze tego pierwiastka mogą świadczyć takie symptomy jak: bóle kostno-stawowe, deformacja kości, problemy z prawidłową koordynacją ruchów, spadek libido oraz niedokrwistość.
  • Selen – jego obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania wielu enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki oraz chroni komórki przed ich toksycznym działaniem, oraz stresem oksydacyjnym. Typowymi objawami niedoboru selenu są: niewydolność serca, łamliwość, a nawet utrata paznokci, zaburzenia układu nerwowego, wymioty i nudności.
  • Fluor – jest podstawowym składnikiem kości, ma właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze. Niewystarczająca ilość fluoru w diecie może przyczynić się do rozwoju osteoporozy oraz prowadzi do niszczenia szkliwa.
  • Kobalt – uczestniczy w procesach regeneracyjnych organizmu, pełni funkcję regulującą produkcję czerwonych krwinek oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Niewystarczająca ilość tego pierwiastka objawia się ogólnym osłabieniem, apatią, problemami ze wzrokiem, problemem z zachowaniem równowagi, a nawet ze stanami depresyjnymi.

Nasza dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze. Ich niedobory mogą się przyczynić do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Źródło mikroelementów w naszej diecie

Organizm człowieka nie ma zdolności do wytwarzania mikroelementów, dlatego musimy mu je dostarczyć w pożywieniu. W skład diety powinny wchodzić pełnowartościowe posiłki, by zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

Żelazo występuje w żywności w formie hemowej i niehemowej. W żelazo hemowe bogate jest czerwone mięso, podroby oraz ryby, natomiast żelazo niehemowe, które jest mniej przyswajalne dla człowieka, znajduje się w produktach roślinnych takich jak: szpinak i inne warzywa liściaste, ziarna (owies, żyto), w roślinach strączkowych (bób, soja, fasola).

Aby uzupełnić niedobór chromu, warto sięgać po warzywa strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso drobiowe, ryby oraz owoce morza.

Do produktów bogatych w taki pierwiastek jak miedź należą mleko i jego przetwory, nasiona słonecznika, jasne pieczywo i orzechy laskowe.

Źródłem cynku są przede wszystkim pomidory, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, marchew, grzyby, jaja i kakao.

Mangan w znacznej ilości występuje w orzechach laskowych, makadamia i piniowych, warzywach liściastych, owocach, takich jak ananas, maliny i truskawki.

Produkty zawierające molibden to jaja, wołowina, kasza gryczana, ryż, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych.

Kobalt występuje w grzybach, mleku i produktach mlecznych, nasionach strączkowych, szpinaku i sałacie.

Źródłem fluoru dla człowieka jest przede wszystkim woda pitna, a także szpinak, fasola, ziemniaki, kapusta, brokuły, sałata i mleko.

Selen zawierają orzechy brazylijskie, kiełki pszenicy, kukurydza, pomidory, ryby morskie, drób i jaja kurze.

Bogate w bor są rośliny strączkowe, warzywa liściaste, owoce takie jak winogrona, brzoskwinie, czy gruszki oraz jajka.

Mikroelementy w tabletkach

Suplementacja mikroelementów w diecie w niektórych przypadkach może być konieczna na przykład w czasie wzmożonego ich zapotrzebowania (ciąża, intensywne treningi) lub w przypadku osób z nietolerancją laktozy. Poszukując preparatów, warto zwrócić uwagę na ich oznakowanie, które powinno być zgodne z obowiązującymi przepisami, a skład kontrolowany przez urzędowe kontrole żywności.

Pamiętajmy jednak, by suplementy diety stosować z rozwagą, ponieważ przekroczenie zalecanej przez producenta dziennej dawki, może nie tylko nie przynieść żadnych korzyści, ale być szkodliwe dla zdrowia.

Suplementy diety

Czy nadmiar mikroelementów jest groźny dla zdrowia?

Zarówno deficyt, jak i nadmiar mikroelementów w diecie może być groźny dla naszego zdrowia. W przypadku żelaza zbyt duża jego ilość w organizmie człowieka może przyczynić się do uszkodzenia trzustki i wątroby. Nadmiar miedzi w organizmie człowieka może objawiać się zawrotami głowy, wymiotami, biegunką. W skrajnych przypadkach może prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek, krwawienia z przewodu pokarmowego, a nawet śmierci. Nadmiar kobaltu w diecie może wywołać stany zapalne i zwłóknienie płuc, a także astmę.

Podsumowanie

Rola mikroelementów w naszym organizmie jest kluczowa do jego prawidłowego funkcjonowania. Niedobory miedzi, magnezu, żelaza i innych pierwiastków w organizmie człowieka mogą powodować powikłania zdrowotne. Objawy mogą być różne w zależności od tego, którego pierwiastka jest za mało. Również nadmiar mikroelementów może być niebezpieczny dla naszego organizmu. Zbilansowana dieta jest jednym z warunków utrzymania zdrowia oraz naszego dobrego samopoczucia.